Режим роботи державної установи — публічна інформація: висновок Великої Палати ВС

10:38, 13 мая 2019
У суді дали роз’яснення, яка інформація відноситься до публічної.
Режим роботи державної установи — публічна інформація: висновок Великої Палати ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Особа звернулася до Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого з інформаційним запитом, у якому просила надати копію штатного розпису бібліотеки та копії наказів, якими внесено зміни до порядку (режиму) роботи установи та обслуговування користувачів.

Бібліотека відмовила заявнику в наданні вказаних документів, зазначивши що предмет його запиту не можна віднести до публічної інформації. Вважаючи такі дії розпорядника інформації протиправними, позивач звернувся до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність бібліотеки та зобов’язати її надати запитувану інформацію.

Окружний адміністративний суд позов задовольнив, натомість суд апеляційної інстанції скасував відповідну постанову та закрив провадження в адміністративній справі, керуючись тим, що бібліотека не є суб’єктом владних повноважень.

Водночас відповідач — розпорядник публічної інформації щодо використання бюджетних коштів. Однак зважаючи на те, що інформація, про надання якої йдеться у запиті позивача, не стосується використання бібліотекою бюджетних коштів, то вона не є публічною. Апеляційний суд вирішив, що спірні правовідносини не є публічно-правовими, а тому справа підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.

Такий висновок Велика Палата Верховного Суду визнала помилковим з огляду на таке.

Зі змісту запиту вбачається, що підставою для звернення стало розміщене в приміщенні бібліотеки оголошення про зміну режиму обслуговування користувачів через гостру необхідність економії коштів на оплату енергоносіїв та комунальних послуг.

Отже, звернення позивача безпосередньо пов’язане з використанням відповідачем бюджетних коштів. При цьому суд зауважив, що запитуваний позивачем штатний розпис Бібліотеки – це документ, що застосовується в процесі виконання бюджету.

Виходячи з наведеного, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про те, що у справі наявний спір між фізичною особою та розпорядником публічної інформації щодо оскарження дій (бездіяльності) у частині доступу до публічної інформації, а тому в силу прямого припису процесуального закону цей спір підпадає під юрисдикцію адміністративних судів.

Із повним текстом постанови ВП ВС від 27 березня 2019 року у справі №826/25885/15 (провадження №11-1474апп18) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про висновок Великої Палати ВС щодо повноважень адмінсуду.

Крім цього, ми писали про те, що ВП ВС висловилась щодо права на доступ до публічної інформації.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки