ВРП ухвалила звільнити суддю Апеляційного суду Харківської області

17:53, 11 июля 2019
Суддю звільнено за вчинення істотного дисциплінарного проступку.
ВРП ухвалила звільнити суддю Апеляційного суду Харківської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Вищої ради правосуддя 11 липня 2019 року розглянуто питання про звільнення Тетяни Володимирівни Меркулової з посади судді Апеляційного суду Харківської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що до Вищої ради правосуддя надійшли матеріали подання Вищої ради юстиції про звільнення Меркулової Т.В. з посади судді Апеляційного суду Харківської області.

Постановою Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року №1618-VIII суддю Меркулову Т.В. звільнено з посади судді Апеляційного суду Харківської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

До того ж Меркулова Т.В. у судовому порядку оскаржувала рішення ВККСУ від 24 березня 2015 року №375дп-14, рішення Вищої ради юстиції від 2 березня 2016 року №539/0/15-16 та постанову Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року №1618-VIII.

Водночас постановою Верховного Суду від 10 травня 2018 року, прийнятою у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, задоволено позов Меркулової Т.В. про визнання незаконною та скасування постанови Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року №1618-VІІІ, якою її звільнено з посади судді Апеляційного суду Харківської області у зв’язку з порушенням присяги.

Задовольняючи позовні вимоги, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду дійшов висновку, що Верховна Рада України допустила порушення принципів та порядку адміністративної процедури, що визначені Конституцією України, законами України від 7 липня 2010 року №2453-VІ «Про судоустрій і статус суддів», від 15 січня 1998 року №22/98-ВР «Про Вищу раду юстиції» та Регламентом Верховної Ради України, які полягали у вчиненні дій з розгляду питання про звільнення Меркулової Т.В. з посади судді та прийнятті постанови про її звільнення не в межах закону, необґрунтовано та без забезпечення права особи на участь у процесі прийняття рішень.

Із таким висновком погодилася Велика Палата Верховного Суду, яка постановою від 6 листопада 2018 року залишила вказане рішення без змін.

Отже, наразі постанова Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року №1618-VIII про звільнення Меркулової Т.В. з посади судді Апеляційного суду Харківської області у зв’язку з порушенням присяги судді визнана незаконною та скасована, а рішення Вищої ради юстиції від 2 березня 2016 року №539/0/15-16 є чинним.

Як убачається з матеріалів подання Вищої ради юстиції про звільнення з посади судді Апеляційного суду Харківської області Меркулової Т.В., підставою його внесення до Верховної Ради України стали встановлені ВККСУ у діях судді Меркулової Т.В. порушення під час розгляду адміністративної справи про порушення митних правил стосовно громадянина К. за частиною першою статті 483 Митного кодексу України.

Зокрема, ВККСУ встановила, що суддя Меркулова Т.В. при перевірці законності постанови судді місцевого суду не виконала своїх обов’язків щодо справедливого та безстороннього розгляду і вирішення судової справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства, чим порушила присягу судді.

Вища рада юстиції, дослідивши матеріли дисциплінарної справи, встановила, що суддя Меркулова Т.В., фактично не здійснюючи перегляду справи, не вчинивши дій щодо надання оцінки наявним у матеріалах справи доказам, констатувала правильність висновків суду першої інстанції, при цьому не навела у постанові апеляційної інстанції жодних мотивів та не спростувала викладених в апеляційних скаргах доводів.

«Дії судді Меркулової Т.В. призвели до настання негативних наслідків, зокрема, до уникнення К. адміністративної відповідальності, передання контрабандної готівкової іноземної валюти Ш., підриву авторитету державних органів та загалом довіри до правосуддя», — зазначив доповідач.

Вища рада юстиції з урахуванням дій судді Меркулової Т.В., а також спричинених ними наслідків, даних про особу судді, дійшла висновку, що звільнення судді з посади за порушення присяги відповідає характеру вчиненого дисциплінарного проступку.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Тетяну Володимирівну Меркулову з посади судді Апеляційного суду Харківської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звільнила у відставку 3 суддів.

Також ВРП ухвалила звільнити суддю Святошинського райсуду Києва.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді