ВРП звільнила з посади суддю Франківського райсуду Львова

15:56, 21 августа 2019
За результатами кваліфоцінювання суддю визнано таким, що не відповідає займаній посаді.
ВРП звільнила з посади суддю Франківського райсуду Львова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 20 серпня 2019 року розглянула матеріали про звільнення суддів з посад на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідно до подань з рекомендаціями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала звільнити суддів, визнаних такими, що не відповідають займаній посаді.

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України Лозинського Богдана Мар’яновича з посади судді Франківського районного суду міста Львова.

Рішенням від 20 липня 2018 року ВККСУ визначила, що суддя Франківського районного суду міста Львова Лозинський Б.М. не склав іспиту під час кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді, та відмовила йому у допуску до другого етапу кваліфікаційного оцінювання.

ВККСУ визнала суддю Франківського районного суду міста Львова Лозинський Б.М. таким, що не відповідає займаній посаді та внесла до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про його звільнення.

Водночас ВРП ухвалила відкласти розгляд питання про звільнення з посад на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідно до подань з рекомендаціями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України:

Борсука Петра Павловича — з посади судді апеляційного суду Волинської області;

Готовкіної Тетяни Сергіївни — з посади судді Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим.

Крім того, Вища рада правосуддя ухвалила відмовити у задоволенні подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення Божко Валентини Вікторівни з посади судді Київського районного суду міста Харкова на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Віктор Шапран поінформував, що рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 26 вересня 2018 року суддю Божко В.В. визнано такою, що не відповідає займаній посаді, проте у вказаному рішенні не наведено жодних мотивів його ухвалення.

Як вбачається із відомостей про результати кваліфікаційного оцінювання Божко В.В., викладених у рішенні Комісії від 26 вересня 2018 року, вказана суддя за результатами анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання набрала кількість балів, що вища за мінімальний поріг, встановлений рішенням Комісії від 2 березня 2018 року.

Крім того, як свідчить висновок про підсумки тестувань особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей, що міститься у досьє судді Божко В.В., суддя має високий рівень особистісної та соціальної компетентності, високий рівень професійної етики та середній рівень доброчесності.

Отже, з огляду на наведене вбачається, що вагомим фактором у визнанні судді Божко В.В. такою, що не відповідає займаній посаді, слугували відомості, що містяться у суддівському досьє вказаної судді, та, зокрема, результати співбесіди із суддею.

Водночас із вказаного вище та загалом зі змісту рішення неможливо встановити, порушення яких саме критеріїв лягло в основу прийнятого Комісією рішення щодо визнання судді Київського районного суду міста Харкова Божко В.В. такою, що не відповідає займаній посаді.

«За результатами вивчення змісту рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 26 вересня 2018 року встановлено, що воно містить лише посилання Комісії на засоби встановлення відповідності судді займаній посаді та кількість виставлених за результатами кваліфікаційного оцінювання балів, що, відповідно, жодним чином не дозволяє встановити дійсних підстав, з яких виходила Комісія під час ухвалення рішення, і, зокрема, мотивів його прийняття», — підсумував Віктор Шапран.

 Крім того, Вища рада правосуддя ухвалила залишити без розгляду подання з рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення Нуруллаєва Ількіна Садагат з посади судді Харківського окружного адміністративного суду на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП позбавила заявника права подавати скарги на дії суддів.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде