Заступник голови РСУ вважає, що зволікати з формуванням ВККС не можна

16:20, 5 декабря 2019
За словами Вадима Бутенка, це важливе завдання для України.
Заступник голови РСУ вважає, що зволікати з формуванням ВККС не можна
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник голови Ради суддів України Вадим Бутенко заявив, що формування правомочного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України — нагальне та важливе завдання для держави. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«У силу приписів п. 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №193 (законопроект №1008) повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (надалі — ВККСУ, Комісія) з 07.11.2019 припинилися.

Таке рішення законодавця, безумовно, має позитивний вплив на судову реформу та на перезапуск судової влади.

Проте, наслідком припинення повноважень ВККСУ є призупинення всіх процесів, у тому числі рекомендування на обрання суддів, в яких закінчився п'ятирічний строк повноважень; призначення на посади нових суддів за результатами навчання та проведених конкурів; проведення конкурсів в апеляційні суди.

Напрочуд важливим є якнайшвидше формування складу ВККС з метою невідкладного завершення вказаних процедур.

Рада суддів України на засідання 22 листопада виявилась неспроможною обрати зі свого складу трьох членів Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Хоча спочатку за включення до порядку денного цього питання все ж таки проголосувала.

Разом з тим, впродовж останніх років ми спостерігаємо жахливі умови, в яких вимушені здійснювати судочинство судді першої та апеляційної інстанції. Це, в першу чергу, надмірне навантаження на суддю у зв’язку із наявністю великої кількості вакантних посад. Громадяни не можуть розраховувати на своєчасний розгляд судової справи з підстав, які від судді не залежать.

Від суддів та від суддівських колективів до Ради суддів України почали надходити звернення із проханням в умовах кризової ситуації, яка склалась у суддівському корпусі через наявність великої кількості вакантних посад, значного навантаження на кожного суддю, що, безумовно, відображається як на ефективності діяльності суддів, так і на громадянах, які звернулися за захистом своїх прав і свобод, терміново вжити заходів щодо формування нового складу ВККС.

Отже, у підсумку маємо ситуацію, коли незважаючи на нагальність вирішення питання щодо формування складу ВККС та важливість цього питання для всіх без винятку громадян нашої держави, має місце невиправдане зволікання із формування складу ВККСУ. З цього приводу до мене почали надходити звернення від суддів першої інстанції.

Вважаю, що ми зобов’язані негайно знайти та запровадити механізм для якнайшвидшого формування повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада суддів України відмовилася розглядати питання виборів до Конкурсної комісії для формування ВККС.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси