Основні новели ЦПК, які будуть застосовуватися судами першої інстанції: коментар судді

16:10, 10 февраля 2020
Суддя-спікер Анастасія Шалагінова роз’яснила основні новели Цивільного процесуального кодексу України.
Основні новели ЦПК, які будуть застосовуватися судами першої інстанції: коментар судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 лютого набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» від 15 січня 2020 р. №460-ІХ, відповідно до якого змінились, зокрема, деякі правила цивільного судочинства, передає прес-служба Судової влади України.

У цьому зв’язку суддя-спікер Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Шалагінова Анастасія Володимирівна роз’яснила основні новели Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК України), які будуть застосовуватися судами першої інстанції починаючи з 8 лютого 2020 року:

Так, перелік малозначних справ, що підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, доповнено такими категоріями спорів: про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, якщо такі вимоги не пов’язані із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства); про розірвання шлюбу; про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на даний час 525 500 грн) (пп. 3, 5 ч. 6 ст. 19, п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України). Також зменшилась ціна позову для справ незначної складності, що можуть визнаватися судом малозначними, — до 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на даний час 525 500 грн) (п. 2 ч. 6 ст. 19, п. 5 ч. 4 ст. 274 ЦПК України).

Крім того, змінився порядок розгляду відводу складу суду, а саме відвід, заявлений за 3 робочих дні або раніше до наступного судового засідання у справі, розглядається іншим складом суду протягом двох робочих днів, але не пізніше призначеного судового засідання по справі. Якщо заява про відвід надійшла пізніше, ніж за 3 робочих дні, то її розгляд здійснює склад суду, який розглядає цивільну справу. У разі надходження заяви про відвід не під час судового засідання, а поза його межами, така заява розглядається в порядку письмового провадження. При цьому, провадження у справі на час розгляду відводу не підлягатиме зупиненню (ч.ч. 3, 7 ст. 40, ст.ст. 252, 253 ЦПК України).

Також змінились деякі правила забезпечення позову, а саме заборонено забезпечувати позов шляхом припинення, відкладення, зупинення чи іншого втручання в проведення конкурсу, аукціону, торгів, тендера чи інших публічних конкурсних процедур, що проводяться від імені держави, державного органу, територіальної громади (органу місцевого самоврядування) або за участю призначеного державним органом суб’єкта у складі комісії, що проводить відповідну процедуру (ч. 11 ст. 150 ЦПК України). Крім того, змінено деякі способи забезпечення позову, а саме встановлення судом обов’язку вчинити певні дії в порядку забезпечення позову наразі буде можливе лише, якщо спір виник із сімейних правовідносин. Також виключено з переліку способів забезпечення позовів передання речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам, які не мають інтересу в результаті вирішення спору. Інші заходи забезпечення позову, що не входять до переліку ч. 1 ст. 150 ЦПК України, можливо тепер застосовувати лише у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (п.п. 3, 7, 10 ч. 1 ст. 150 ЦПК України).

До того ж, Законом України від 15 січня 2020 р. №460-ІХ доповнено вимоги до заяв, скарг, клопотань та заперечень, які подаються на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень — такі процесуальні документи повинні бути заздалегідь надіслані або надані іншим учасникам справи, про що суду надаються відповідні докази (ч. 2 ст. 183 ЦПК України).

Крім того, виключено можливість окремого апеляційного оскарження ухвали про відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності (п. 8 ч. 1 ст. 353 ЦПК України) та доповнено можливість апеляційного та касаційного оскарження ухвали про відмову в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами (п. 23 ч. 1 ст. 353, п. 3 ч. 1 ст. 389 ЦПК України).

Слід зауважити, що Законом України від 15 січня 2020 р. №460-ІХ також були змінені положення ЦПК України щодо апеляційного та касаційного розгляду цивільних справ. Із повним текстом цього Закону всі бажаючі мають змогу ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писали, що Верховний Суд вказав на важливий аспект у питанні поновлення процесуальних строків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва