Незаконне поводження з бойовими припасами: судова практика

11:32, 4 августа 2020
Пенсіонер добровільно видав набої поліції.
Незаконне поводження з бойовими припасами: судова практика
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Старосинявський районний суд задовольнив клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного в незаконному придбанні, носінні та зберіганні бойових припасів без передбаченого законом дозволу (частина 1 статті 263 Кримінального кодексу України). Підстава – добровільна здача бойових припасів органам влади (частина 3 статті 263 Кримінального кодексу України). Про це інформує пресслужба Хмельницького апеляційного суду

Згідно з ухвалою суду, 61-річний житель Старосинявського району незаконно придбав, носив та зберігав у своєму авто 45 набоїв, які, згідно з висновком експерта, є боєприпасами до нарізної спортивно-мисливської вогнепальної зброї калібру 5,6 мм (22Lr), довгими гвинтівковими спортивно-мисливськими патронами кільцевого запалення, калібру 5,6 мм (22Lr), придатними для стрільби.

Прокурор звернулася до суду з клопотанням про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності на підставі частини 3 статті 263 КК України та просила його задовольнити, а кримінальне провадження щодо нього за ознаками кримінально правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 263 КК України, закрити.

Суд зазначає, що підозра чоловіку обґрунтована належними доказами, в тому числі, протоколом прийняття від нього заяви про добровільну здачу зброї, протоколами огляду місця події, допиту свідків і самого підозрюваного, висновком судової експертизи зброї.

Підозрюваний суду пояснив, що він не оспорює формулювання оголошеної підозри та фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, в якому підозрюється, вину визнає, та просить звільнити його від кримінальної відповідальності.

Відтак Старосинявський суд задовольнив клопотання прокурора – звільнив підозрюваного від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 263 КК України, а кримінальне провадження щодо нього закрив. 45 вилучених набоїв суд ухвалив знищити.

Згідно з частиною 3 статті 263 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, передбачене частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС залишила в силі рішення у зразковій справі про пенсії військовослужбовцям. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Лідія Ізовітова
    Лідія Ізовітова
    голова Національної асоціації адвокатів України
  • Олег Коліуш
    Олег Коліуш
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого антикорупційного суду
  • Олександр Дзюба
    Олександр Дзюба
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва