Спроба підірвати суддю гранатою: ВРП звернулася до Служби судової охорони

17:51, 18 августа 2020
ВРП вжила заходів для невідкладного забезпечення особистої безпеки суддів Богородчанського районного суду Івано-Франківської області.
Спроба підірвати суддю гранатою: ВРП звернулася до Служби судової охорони
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 серпня 2020 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення голови Богородчанського районного суду Івано-Франківської області Любомира Битківського та судді цього суду Олега Шишка про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, повідомляє пресцентр ВРП.

У повідомленні суддя Богородчанського районного суду Івано-Франківської області Шишко О.А. зазначив, що 10 серпня 2020 року близько 09:00 виявив за місцем свого проживання вибуховий пристрій, прикріплений до гаражних воріт. Під час огляду місця події працівники поліції вилучили вибуховий пристрій, схожий на гранату типу Ф-1.

Також до ВРП надійшло повідомлення голови Богородчанського районного суду Івано-Франківської області Битківського Л.М., який повідомив, що 10 серпня 2020 року стосовно судді Шишка О.А. було здійснено замах на вбивство.  На гаражних воротах за місцем проживання судді було встановлено вибуховий пристрій – «розтяжка» у вигляді гранати Ф-1, який був деактивований вибухотехнічною службою.

За вказаними подіями 10 серпня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтею 379 (посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя), частиною першою статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. Орган досудового розслідування – Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Доповідач – член ВРП Оксана Блажівська (на фото) зауважила, що з повідомлень судді Шишка О.А. та голови суду Битківського Л.М. не вбачається взаємозв’язку між подіями, які відбулися, та розглядом суддею конкретної справи. Водночас вказані обставини викликають обґрунтовані підстави для занепокоєння щодо безпеки судді та його близьких, створюють реальну загрозу суддівській незалежності, тому мають бути ретельно перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Статтею 140 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави. Судді мають право на забезпечення засобами захисту, які йому зобов’язана надавати Служба судової охорони.

З огляду на зазначене ВРП ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальному провадженні, внесеному 10 серпня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтею 379, частиною першою статті 263 Кримінального кодексу України.

Крім того, ВРП вирішила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Богородчанського районного суду Івано-Франківської області.

Раніше «Судово-юридична газета» детально розповідала про замах на вбивство судді Олега Шишка, якого намагалися підірвати біля власного гаражу. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду