Реформа процесу відбору суддів та нового складу ВС стала помітним покращенням судової системи — Венеціанська комісія

15:48, 9 октября 2020
Венеціанська комісія прийняла рішення по судовому закону.
Реформа процесу відбору суддів та нового складу ВС стала помітним покращенням судової системи — Венеціанська комісія
zn.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сесії Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія), яка відбулася 8-9 жовтня в онлайн-режимі в Парижі, на запит України було затверджено звіт про проект змін до Закону №3711 «Про судоустрій та статус суддів» та деяких інших законів, яким визначено важливі аспекти діяльності Верховного Суду та органів судового врядування, передає офіційний сайт ВС.

Авторами звіту виступили Ніколае Есану, Мартін Куіє, Ханна Сухоцка, Герхард Райснер.

Як зазначається у висновку Венеціанської комісії, за останні роки судова система України зазнала численних змін. Після президентських виборів нова політична влада часто починала нові зміни в судовій системі. За відсутності цілісного підходу було прийнято різні законодавчі акти, які не мали характеру всебічної реформи.

Венеціанська комісія також звернула увагу на те, що за останні роки в Україні відбулись глибокі судові реформи; впровадження деяких з них залишилися незавершеним.

Водночас, в документі наголошується, що «реформа процесу відбору суддів та нового складу Верховного Суду, який розпочав свою роботу у січні 2018 року, стала помітним покращенням системи, яка існувала раніше. Отже, необхідно забезпечити стабільність та прийняти законодавчі акти із комплексним та послідовним підходом при здійсненні подальших дій зміни до системи, що регулює функціонування судової влади».

Щодо проекту ЗУ №3711 також була надана низка конкретних рекомендацій. Зокрема, Венеціанська комісія наполягає на тому, що відповідно до європейських стандартів зменшення кількості суддів Верховного суду, яке планувалося українською владою раніше, в будь-якому випадку не може припинити повноваження діючих суддів Верховного суду. Для будь-якої реорганізації Верховного Суду слід дотримуватися основних принципів щодо незмінюваності суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Венеціанська комісія розпочала розгляд законопроекту Зеленського в судовій реформі. 

Нагадаємо, в Офісі Президента був розроблений новий законопроект № 3711, який передбачає, зокрема, створення нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді