КСУ закрив провадження за трьома конституційними скаргами щодо оплати праці прокурорів

10:17, 19 октября 2020
У процесі скорочення розміру заробітної плати прокурорів належна увага має приділятись тому, чи залишається оплата співмірною відповідальності.
КСУ закрив провадження за трьома конституційними скаргами щодо оплати праці прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд закрив провадження за трьома конституційними скаргами, в яких оспорювались положення законів (2015-2017 рр.) щодо оплати праці прокурорів. Про це повідомила представниця парламенту в КСУ Ольга Совгиря.

Заявники конституційних скарг зазначали, що, «обіймаючи посади прокурорів, мали законні очікування на отримання заробітної плати у розмірі, встановленому для прокурорів, проте оспорюваними положеннями законів фактично зупинено дію положень, які визначали рівень оплати праці прокурорів».
КСУ наголосив, що у ході розгляду справи частину оскаржуваних положень Суд вже визнав неконституційними в іншій справі за конституційним поданням народних депутатів. Решта оспорених законів втратили свою чинність, що є підставою для закриття провадження у справі.

В ухвалі про закриття провадження Конституційний Суд зауважив: «У процесі скорочення розміру заробітної плати прокурорів, зумовленого економічною кризою, належна увага має приділятись тому, чи залишається оплата праці прокурорів співмірною гідності їх професії та відповідальності. Якщо таке скорочення не відповідає вимозі щодо належної винагороди, порушується сутність гарантії стабільності умов оплати праці прокурорів до того рівня, що основна мета, на досягнення якої спрямована ця гарантія, тобто належне, кваліфіковане та неупереджене здійснення професійних обов'язків, ставиться під загрозу та навіть створює небезпеку корупції. Розмір заробітної плати прокурорів має визначатись законом, деполітизуючи рівень оплати їх праці».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ розгляне конституційність «зеленого тарифу».

Нагадаємо, КСУ розгляне питання обов’язковості декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді