Судді господарських судів обговорили проблеми застосування Кодексу України з процедур банкрутства

12:02, 9 ноября 2020
У розширеній нараді взяли участь близько сотні суддів та працівників апаратів КГС ВС, апеляційних і місцевих господарських судів, які спеціалізуються на темі банкрутства.
Судді господарських судів обговорили проблеми застосування Кодексу України з процедур банкрутства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 листопада 2020 року КГС ВС в онлайн-форматі провів розширену нараду суддів КГС ВС, апеляційних і місцевих господарських судів, присвячену річниці введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства (КУзПБ). Про це інформує пресслужба ВС.

Із вітальними словами до суддів звернулися Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов та секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк.

Відкриваючи захід, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська наголосила на важливості проведення таких спільних нарад, адже відповідно до нового законодавства з процедур банкрутства остаточні позиції в багатьох процедурних питаннях формують саме апеляційні суди, а тому узгодити позиції дещо складно. Верховний Суд, зі свого боку, готовий формувати правові позиції в питаннях, віднесених до компетенції ВС, і допомагати апеляційним судам виходити на спільні позиції для забезпечення єдності судової практики та, як наслідок, довіри до суду.  

Валентина Данішевська зазначила, що у встановленні привабливого інвестиційного клімату суди відповідальні за два важливих напрями: забезпечення виконання контрактів і вирішення питання щодо неплатоспроможності. І якщо за показником виконання контрактів Україна перебуває в першій третині рейтингу Doing Business зі 180 країн, що є цілком задовільним, то судове врегулювання неплатоспроможності, відповідно до оцінок Doing Business, надзвичайно неефективне, в тому числі з огляду на недосконалість законодавства та «формальність» процедур банкрутства. Натомість мета процедур банкрутства – забезпечити розрахунок боржника з якомога більшою кількістю кредиторів.

«Звісно, у процедурах банкрутства ми працюємо у двох напрямах: і права кредиторів потрібно забезпечити, і боржника не втратити, якщо це, звісно, можливо. Але в той момент, коли інтереси кредиторів та інтереси боржника починають конфліктувати між собою, кредитор повинен мати перевагу в такому процесі. Адже кредитори залишаються основою економіки, а боржник, який не виконує умови контракту, тягне її на дно», –  зауважила Голова ВС. Вона також нагадала, що КУзПБ фактично зняв бар’єри для порушення справ про банкрутство. І це не випадково. Чим раніше запроваджуються передбачені законом процедури, тим кращим може бути результат. Підсумовуючи свій виступ, Валентина Данішевська побажала учасникам наради плідної роботи.

У свою чергу Богдан Львов наголосив, що спеціалізація саме як запорука якості судових рішень у всьому світі визнана якраз у сфері банкрутства. Тому банкрутство і пов’язані з ним процедури завжди були, є і надалі залишатимуться в епіцентрі уваги господарських судів. Очільник КГС ВС також зазначив, що крім першої річниці введення в дію КУзПБ наближається ще й 30-та річниця створення господарських судів: «Мені б дуже хотілося, аби цей відлік продовжувався, і щоб КУзПБ витримав перевірку часом і кількість років його дії збільшувалася разом із кількістю років існування господарських судів. Бажано, щоб КУзПБ не зазнавав суттєвих змін, можливо, лише з невеликим законодавчим удосконаленням, водночас має напрацьовуватися відповідна стала судова практика». Наостанок Богдан Львов побажав колегам вже сьогодні невідкладно вирішити найгостріші питання щодо застосування КУзПБ.

Володимир Погребняк також нагадав, що законодавство про банкрутство фактично є ровесником незалежності України, адже перша редакція Закону України «Про банкрутство» з’явилася ще у 1992 році, відповідно, з того часу і почався відлік. Нині діє вже четверта редакція, тому за цей час накопичилося багато питань для обговорення. На думку спікера, перевага онлайн-заходів у тому, що їх можна проводити частіше з необмеженою аудиторією, на відміну від формату живого спілкування: «Насамперед закликаю апеляційні суди застосовувати такі новітні засоби онлайн-зв’язку. Адже зміна процесуального регулювання та законодавства про судоустрій фактично призвела до того, чого ми очікували досить давно і вважали важливим – це підвищення процесуальної та інституційної ролі саме їх». Звертаючись до присутніх голів господарських судів і суддів, Володимир Погребняк закликав їх самостійно ініціювати таку роботу на рівні апеляційних судів і розбудовувати горизонтальні зв’язки між апеляційними округами, залучаючи і КГС ВС. Він зазначив, що аналогічний спільний захід нещодавно вже був проведений із Центральним апеляційним господарським округом. «Ми завжди із задоволенням візьмемо участь у ваших заходах, щоб побачити проблематику і спільно знайти шляхи її вирішення. Адже є низка питань, які ніколи не піднімуться до касаційної інстанції», – наголосив суддя, секретар судової палати КГС ВС.

У ході наради на обговорення було винесено найбільш актуальні проблемні питання, які виникли протягом року застосування КУзПБ, зокрема щодо: застосування процесуальних норм КУзПБ, що виникають на практиці; умисного банкрутства (проблеми доктрини зняття «корпоративної вуалі» і притягнення до субсидіарної відповідальності винних осіб); розгляду справ про банкрутство державних підприємств; діяльності арбітражних керуючих, відшкодування їх послуг, витрат і відсторонення відповідно до нових положень КУзПБ; правового статусу кредиторів у межах справи про банкрутство: правового аспекту відповідно до КУзПБ; розгляду справ про неплатоспроможність фізичних осіб тощо.

Модераторами заходу виступили судді судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир ПогребнякОлег Васьковський та Ніна Ткаченко. Загалом у розширеній нараді взяли участь близько сотні суддів та працівників апаратів КГС ВС, апеляційних і місцевих господарських судів, які спеціалізуються на темі банкрутства.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала огляд рішень ВС щодо справ про банкрутство.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді