ВРП підтримує намір удосконалити механізм розгляду та врахування консультативних висновків Ради

17:42, 25 ноября 2020
ВРП у висновку до законопроекту № 3588 підтримує ідею нормативного закріплення у Законі України «Про Регламент Верховної Ради України» порядку опрацювання законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів та обов’язкового врахування консультативних висновків.
ВРП підтримує намір удосконалити механізм розгляду та врахування консультативних висновків Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя затвердила консультативний висновок щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організаційно-правового регулювання взаємодії окремих органів державної влади», реєстр. № 3588. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Проектом закону пропонується у Законі України «Про Регламент Верховної Ради України» встановити, що кожен законопроект з питань утворення, реорганізації, ліквідації та функціонування судів, судоустрою і статусу суддів після його реєстрації не пізніше як у п’ятиденний строк, а визначений як невідкладний – у день його реєстрації направляється до Вищої ради правосуддя для надання консультативного висновку. Також передбачається, що до висновку головного комітету, серед іншого, має додаватися консультативний висновок ВРП, якщо законопроект стосується вказаних питань. Головний комітет має розглядати такі законопроекти за обов’язковою участю представника ВРП, який доповідає наданий Радою консультативний висновок.

ВРП у консультативному висновку до законопроекту № 3588 підтримує ідею нормативного закріплення у Законі України «Про Регламент Верховної Ради України» порядку опрацювання законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів та обов’язкового врахування консультативних висновків.

«Водночас ВРП вважає неприйнятною норму про створення спеціального органу для підготовки висновків – Комісії по взаємодії ВРП з органами державної влади із питань утворення, реорганізації, ліквідації та функціонування судів, судоустрою і статусу суддів», — йдеться у повідомленні.

У статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» закріплений обов’язок ВРП надавати обов’язкові до розгляду консультативні висновки щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів. У структурі секретаріату Вищої ради правосуддя функціонує правове управління, одним із підрозділів якого є відділ нормативно-правової роботи та підготовки проектів консультативних висновків, який розробляє та здійснює експертизу проектів нормативно-правових актів, підготовку проектів консультативних висновків. Підготовлені правовим управлінням проекти консультативних висновків передаються на розгляд членам Ради, і вони ухвалюють відповідне рішення – затверджують консультативний висновок ВРП.

Водночас Рада наголошує: Регламент Верховної Ради України та Закон України «Про комітети Верховної Ради України» має містити чіткий порядок розгляду та врахування консультативних висновків Ради.

«ВРП неодноразово зверталась до комітетів Верховної Ради України та наголошувала на потребі посилення взаємодії між ВРП та ВРУ в частині забезпечення обов’язковості врахування висновків Ради під час розгляду тематичних законопроектів. Рада також надавала власні пропозиції щодо внесення змін до Регламенту Верховної Ради України та Закону України «Про комітети Верховної Ради України», якими передбачається порядок надсилання до ВРП профільним парламентським комітетом проектів законів, що регулюють питання судоустрою і статусу суддів», — йдеться у висновку.

Вища рада правосуддя підтримує законопроект № 3588 за умови його доопрацювання та врахування зауважень і пропозицій.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що у ВРП назвали причини тривалого невиконання судових рішень та шляхи вирішення проблеми.

Також ВРП відрядила чотирьох суддів для здійснення правосуддя.

Додамо, що ВРП оголосила про початок процедури відрядження суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва