Надходження касаційних скарг до КЦС ВС росте, а залишки нерозглянутих справ зменшуються – голова КЦС ВС

20:26, 20 сентября 2021
На зборах суддів були внесені зміни до кількісного складу судових палат КЦС ВС.
Надходження касаційних скарг до КЦС ВС росте, а залишки нерозглянутих справ зменшуються – голова КЦС ВС
Джерело фото: supreme.court.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про це сказав голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько на зборах суддів КЦС ВС, які відбулися 16 вересня 2021 року. Також він поінформував, що КЦС ВС відкриває провадження у 60 % випадків подання касаційних скарг. При цьому в половині розглянутих справ касаційний суд ставить крапку, а не передає їх на повторний розгляд у попередні інстанції. Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Борис Гулько доповів зборам про роботу суду за перше півріччя 2021 року. Він звернув увагу, що це не дані про стан здійснення правосуддя, а лише інформація голови КЦС ВС про поточну роботу суду.

За наведеною інформацією,  упродовж першого півріччя 2021 року на розгляді в КСЦ ВС перебувало 21 848 касаційних скарг, справ і матеріалів. З них у звітному періоді надійшло 11 565 процесуальних звернень і справ, решта – перейшли у залишку з минулого року. Протягом пів року суддями КЦС ВС розглянуто 12 660 процесуальних звернень і справ, 19 справ передано на розгляд Об’єднаної палати КЦС ВС, 62 справи – на розгляд Великої Палати ВС.

Кількість скарг і справ, які перебували на розгляді КЦС ВС у першому півріччі цього року, зменшилася на 15 % порівняно з відповідним показником минулого року. Це обумовлено зменшенням кількості залишків нерозглянутих справ, які перейшли на початок минулого року. Проте порівняння показників нерозглянутого залишку свідчить, що ефективність роботи суддів зросла на 5%.

При цьому в першому півріччі 2021 року збільшилася кількість нових надходжень скарг і справ порівняно з минулим роком, що збільшило навантаження не лише на суддів, а й на секретаріат та офіси суддів.

«Аналізуючи щотижневі звіти про кількість надходжень касаційних скарг, можу запевнити, що динаміка надходжень до кінця року не зменшиться. Проте на кінець року ми зможемо вийти з меншими залишками, ніж у попередніх роках. Це очевидно з огляду на якісні показники нашої з вами роботи», – зазначив голова КЦС ВС.

Також Борис Гулько зауважив, що відповідно до піврічної статистики КЦС ВС відкриває провадження у 60 % випадків подання касаційних скарг. Доповідач  наголосив, що, враховуючи зміни процесуального законодавства, згідно з якими ухвала про відкриття провадження має бути вмотивована, такий відсоток відкритих проваджень свідчить, що судді КЦС ВС забезпечують баланс доступу до правосуддя та ефективне застосування процесуальних фільтрів. Водночас за звітний період було скасовано 40 % судових рішень, переглянутих у касаційному порядку. Такий високий показник скасувань обґрунтовує відсоток касаційних скарг, за якими провадження було відкрито.

Борис Гулько акцентував на важливості того, щоб у разі скасування касаційним судом попередніх рішень справа не передавалася до апеляційного суду чи суду першої інстанції, а її розгляд завершувався в касаційній інстанції. За статистикою першого півріччя поточного року, лише 50 % справ повертається на новий розгляд, у решті випадків колегії суддів КЦС ВС ставлять у справі крапку.

При цьому в разі скасування рішення апеляційного суду в більшості випадків справи повертаються на новий розгляд саме до апеляційної інстанції і лише у 28 % випадків – до судів першої інстанції. Голова КЦС ВС відзначив суттєве зростання відсотка ухвалення остаточних рішень касаційним судом: «Колегії суддів не вдаються до скасування правильних по суті судових рішень із формальних підстав і переважно завершують судовий розгляд цивільних справ на етапі касаційного провадження». Спікер додав, що це сприяє подоланню надмірної тривалості розгляду цивільних справ судами та їх зайвого руху по інстанціях.

Окрім того, Борис Гулько звернув увагу на значне зменшення порівняно з першим півріччям минулого року показника скасованих судових рішень від загальної кількості касаційних скарг, які були подані до суду касаційної інстанції. Це свідчить про якість роботи апеляційної інстанції, а також про ефективність проведених у КЦС ВС спільних робочих нарад, напрацювання оглядів практики, що загалом має позитивний результат для поширення практики Верховного Суду серед судів нижчих інстанцій та її врахування судами.

Секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник зазначив, що більш детально робота суду буде проаналізована за підсумками року. Він наголосив, що сьогодні судді Верховного Суду націлені на виконання двох завдань: по-перше, забезпечити доступ громадян до правосуддя в межах чинного законодавства з урахуванням європейської практики; по-друге, гарантувати справедливе судочинство. Дмитро Луспеник подякував усім суддям за надзвичайно складну роботу в умовах постійного реформування системи судоустрою та системи судочинства. «Запевняю, що ми й надалі будемо виконувати свою роботу чесно, справедливо і своєчасно», – наголосив секретар Пленуму ВС.

Також на зборах суддів унесли зміни до кількісного складу судових палат КЦС ВС та персонального складу постійних колегій суддів Другої судової палати КЦС ВС, оскільки нещодавно пішла у відставку суддя Валентина Жданова. Доповідачем із цього питання була секретар Другої судової палати КЦС ВС Марина Червинська.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у КЦС ВС підбили підсумки роботи за перше півріччя: результати розгляду касаційних скарг.

Також КЦС ВС пояснив, у яких випадках допускається конвалідація правочинів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді