У КЦС ВС підбили підсумки роботи за перше півріччя: результати розгляду касаційних скарг

14:39, 17 сентября 2021
Упродовж першого півріччя 2021 року на розгляді у Касаційному цивільному суді перебувало 21 848 процесуальних звернень і справ цивільного судочинства.
У КЦС ВС підбили підсумки роботи за перше півріччя: результати розгляду касаційних скарг
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 вересня відбулися збори суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, на яких голова КЦС ВС Борис Гулько розповів про результати роботи суду за I півріччя 2021 року.

Так, під час виступу Борис Гулько повідомив, що упродовж першого півріччя 2021 року на розгляді у Касаційному цивільному суді перебувало 21 848 процесуальних звернень і справ цивільного судочинства. Протягом звітного періоду суддями було розглянуто 12 660 процесуальних звернень і справ, 19 справ передано на розгляд до об’єднаної палати, 62 справи передано на розгляд до Великої Палати.

Голова КЦС ВС підкреслив, що з усього масиву розглянутих суддями Касаційного цивільного суду касаційних скарг у 5 551 касаційній скарзі провадження відкрито, в решті відмовлено у відкритті або повернуто. Тобто у 60% касаційних скарг колегія суддів знаходить підстави для відкриття провадження.

«Такий відсоток відкритих проваджень свідчить про те, що суддями забезпечується баланс доступу до правосуддя та ефективне застосування процесуальних фільтрів. Варто також відзначити, що в результаті розгляду справ у касаційному порядку 60% судових рішень нижчих судів було залишено без змін, 35 % скасовано, 5% - змінено. Таким чином 40% судових рішень, переглянутих у касаційному порядку, було скасовано» - повідомив Борис Гулько.

Також голова КЦС ВС порівняв кількість судових рішень, які були оскаржені до суду касаційної інстанції у звітному періоді (12 461), із кількістю скасованих та зауважив, що лише у 20% від оскаржуваних судових рішень судів нижчих інстанцій було виявлено порушення норм матеріального чи процесуального законодавства.

Окремо Борис Гулько звернув увагу на кількість рішень, якими розгляд цивільної справи було завершено. Згідно зі статистичними даними із 2 555 скасованих судових рішень лише 50 % справ було повернуто на новий розгляд, у решті випадків колегії суддів КЦС прийняли нове рішення або скасовували із залишенням в силі рішення суду першої інстанції, закриттям провадження. 

Крім того, Борис Гулько розповів про розгляд справ за окремими категоріями. За його словами, у спорах, що виникають із договорів, у звітному періоді надійшло 3647 скарг, розглянуто 4123 (з урахуванням перехідного залишку), у спорах про відшкодування шкоди надійшла 1591 скарга, розглянуто - 1372; у трудових спорах надійшло 1020, розглянуто - 1109; у сімейних спорах надійшло 952, розглянуто - 1011; у спорах, що виникають із земельних правовідносин, надійшло 1007, розглянуто - 993; у спорах про право власності на нерухоме майно - 975, розглянуто - 1078. Майже у кожній категорії спорів судді КЦС ВС розглянули більше справ, ніж фактично надійшло касаційних скарг за цей період.

Щодо тривалості розгляду справ, голова КЦС ВС повідомив, що станом на кінець звітного періоду нерозглянутими залишились 8829 справ (станом на 30 червня 2021 року), серед яких основний залишок складають справи, не розглянуті у строки до 6 місяців. Кількість справ, які перебувають на розгляді строком від 6 місяців до одного року, становить 1 342, строком від року до двох років – 972 справи, понад двох років – 120 справ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду