КЦС ВС пояснив, у яких випадках допускається конвалідація правочинів

14:00, 5 сентября 2021
Конвалідація правочинів є окремим способом захисту: Верховний Суд.
КЦС ВС пояснив, у яких випадках допускається конвалідація правочинів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що у Верховній Раді опинився урядовий законопроект «Про засади державної політики перехідного періоду» (зареєстрований за № 5844 від 09.08.2021).

Одним із завдань законопроекту є встановлення процедури визнання угод, укладених на окупованих територіях (конвалідація), після їх деокупації. Тобто, окремі нікчемні правочини, вчинені на тимчасово окупованих територіях, після їх деокупації можуть бути визнані дійсними.

І ось, нещодавно з’явилася позиція Верховного Суду стосовно конвалідації правочинів.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 305/1468/16-ц (головуючий Василь Крат) пояснив, що визнання дійсним дво- чи багатостороннього правочину (конвалідація) на підставі частини другої статті 218 ЦК України, а також частини другої статті 220 ЦК України допускається тільки для нікчемних правочинів (для яких недотримання письмової форми або недотримання письмової форми з відсутністю нотаріального посвідчення зумовлює їх нікчемність).

Конвалідація, згідно з частиною другою статті 218 ЦК України, можлива за наявності таких умов:

1) вчинення однією стороною правочину дії, зокрема спрямованої на виконання правочину;

2) підтвердження вчинення цієї дії іншою стороною, зокрема шляхом прийняття виконання. Визнання дійсним дво- чи багатостороннього правочину (конвалідація) на підставі частини другої статті 218 ЦК України є окремим способом захисту і висновок суду про визнання дійсним має міститися і як в мотивувальній, так і в резолютивній частині судового рішення.

Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається (частина друга статті 220 ЦК України).

Визнання дійсним договору (конвалідація) на підставі частини другої статті 220 ЦК України допускається тільки для нікчемних правочинів (тобто для яких недотримання письмової форми пов`язується саме з відсутністю нотаріального посвідчення і це зумовлює їх нікчемність).

Конвалідація, згідно з частиною другою статті 220 ЦК України, можлива за наявності таких умов: досягнення між сторонами згоди щодо усіх істотних умов договору; наявність письмових доказів досягнення домовленості щодо всіх істотних умов договору; повне або часткове виконання договору; ухилення однією зі сторін від його нотаріального посвідчення. Визнання договору (конвалідація) на підставі частини другої статті 220 ЦК України є окремим способом захисту і висновок суду про визнання дійсним має міститися і як в мотивувальній, так і в резолютивній частині судового рішення.

Визнання дійсним дво- чи багатостороннього правочину (конвалідація) на підставі зазначених норм є окремим способом захисту і висновок суду про визнання правочину дійсним має міститися як в мотивувальній, так і в резолютивній частині судового рішення.

Також, Верховний Суд назвав підставу для визнання оцінки нерухомості недійсною.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді