КСУ розгляне положення закону про оскарження рішень Нацбанку

14:18, 4 декабря 2018
Автор клопотання вважає, що в ст. 79 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» звужене коло осіб, які можуть оскаржити рішення НБУ.
КСУ розгляне положення закону про оскарження рішень Нацбанку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В середу, 5 грудня, о 10.00 Другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Едуарда Карякіна щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення статті 79 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 року №2121–III (далі — Закон). Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Відповідно до оспорюваного положення Закону «банк або інші особи, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України, мають право оскаржити в суді в установленому законодавством порядку рішення, дії або бездіяльність Національного банку України чи його посадових осіб». 

Обґрунтовуючи твердження щодо неконституційності положення статті 79 Закону, суб’єкт права на конституційну скаргу зазначає, що цією статтею звужене коло осіб, які мають право оскаржити рішення Національного банку України, та мають таке право лише ті акціонери, які є власниками істотної участі у банку.

Автор клопотання вважає, що внаслідок застосування оспорюваного положення Закону в остаточному судовому рішенні у його справі порушено гарантоване кожному статтею 55 Конституції України право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КСУ вирішить, чи повинні активісти подавати електронні декларації. 4 грудня Велика Палата КСУ розглядала конституційність положень двох Законів України, що передбачають для громадських активістів декларування майна.

Також ми повідомляли, що КСУ розпочав розгляд конституційної скарги позафракційного нардепа Надії Савченко. Екс-льотчиця просить перевірити конституційність статті КПК України про обрання запобіжного заходу для осіб, підозрюваних у тероризмі.

Ще раніше стало відомо, що КСУ розглянув зміни до Основного Закону щодо аграрного устрою України. Суд визнав конституційним законопроект, що передбачає внесення змін до ст. 41 Конституції України.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси