Коли особа, не учасник справи, має право подати апеляційну скаргу: рішення КГС ВС

14:53, 1 марта 2019
Суд залишив без змін ухвалу апеляційного господарського суду.
Коли особа, не учасник справи, має право подати апеляційну скаргу: рішення КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі №910/12807/16 задоволено позов про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів ПАТ. Член наглядової ради ПАТ (далі — Скаржник) подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, в якій заявив вимоги про скасування постанови суду апеляційної інстанції на підставі ч.3 ст.272 ГПК України, скасування рішення суду першої інстанції на підставі п.4 ч.3 ст.277 зазначеного Кодексу та ухвалення нового рішення з урахуванням його доводів. Апеляційна скарга мотивована незалученням Скаржника до участі у справі. На думку Скаржника, оскаржуване рішення безпосередньо впливає на його права, інтереси та обов'язки, адже ним вирішено питання щодо недійсності рішення Зборів про обрання Скаржника на посаду члена наглядової ради Товариства та затвердження умов договору з ним. Про це передає прес-служба ВС.

Ухвалою апеляційного господарського суду закрито апеляційне провадження з розгляду апеляційної скарги Скаржника. Ухвала мотивована тим, що судовими рішеннями у цій справі не вирішувались питання про права, інтереси та (або) обов'язки Скаржника.

Постановою КГС ВС від 19.02.2019 залишено без змін ухвалу апеляційного господарського суду.

Колегія суддів зазначила, що оскаржуваним незалученою особою судовим рішенням повинно бути безпосередньо вирішено питання щодо її прав (інтересів, обов'язків), тобто в мотивувальній або резолютивній частинах рішення повинні міститися висновки про права та обов'язки цієї особи. Будь-який інший правовий зв'язок між скаржником і сторонами спору не має братися до уваги.

Судовими рішеннями у даній справі вирішений спір щодо визнання недійсним рішення Зборів з метою захисту корпоративних прав акціонерів, порушених у зв'язку з недотриманням порядку скликання та проведення Зборів.

КГС ВС наголосив на тому, що недотримання вимог закону та установчих документів юридичної особи під час скликання і проведення загальних зборів товариства не може визнаватися порушенням прав тих осіб, які не є учасниками (акціонерами, членами) цієї юридичної особи.

Скаржник не є безпосереднім учасником спірних правовідносин між акціонерами щодо прийняття рішення Зборів. Водночас Суд взяв до уваги, що згідно з встановленими судом апеляційної інстанції обставинами Скаржник був обраний до наглядової ради Товариства не як фізична особа, а як представник Компанії, яка залучена до участі в даній справі в якості третьої особи та реалізувала своє право на оскарження судових рішень шляхом подання касаційної скарги.

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КГС ВС роз’яснив розподіл судових витрат на правову допомогу.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси