КЦС ВС пояснив, чим загрожує зміна ідентифікаційного номера кузова автомобіля

17:17, 11 сентября 2019
Зміна ідентифікаційного номера кузова транспортного засобу позбавляє можливості ідентифікувати його як власність особи. Експлуатація такого транспортного засобу на території України заборонена.
КЦС ВС пояснив, чим загрожує зміна ідентифікаційного номера кузова автомобіля
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі, яку розглядав Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду, судами було встановлено, що згідно з актом про проведені електроні торги, ДП «СЕТАМ» арештував легковий автомобіль Toyota Corolla. Переможцем торгів став позивач, який прийняв спірний автомобіль.

Але, згідно з висновком експертного дослідження, проведеного на підставі заяви позивача, номерний майданчик кузова цього автомобіля локально уварений, первинний ідентифікаційний номер вирізаний з номерної панелі, а на його місце вварена металева пластина відповідного розміру із нанесенням на неї номера з іншого автомобіля, у зв’язку з чим автомобіль був вилучений з подальшим порушенням кримінального провадження відділом поліції.

Ці обставини й обумовили звернення до суду з позовом до Територіального сервісного центру МВС України про визнання права власності та зобов`язання вчинити дії. Позивач зазначав, що відповідачем порушено його право вільно розпоряджатися належним йому транспортним засобом, просив визнати за ним право власності на транспортний засіб Toyota Corolla, зобов`язати Територіальний сервісний центр провести державну реєстрацію права власності на цей транспортний засіб у встановленому законом порядку та видати відповідне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Суди попередніх інстанцій у позові відмовили, «оскільки зміна ідентифікаційного номера кузова позбавляє можливості ідентифікувати транспортний засіб як власність особи», з чим погодився і суд касаційної інстанції, який, зокрема, зазначив наступне.

Статтею 37 Закону України «Про дорожній рух» констатована заборона експлуатації незареєстрованих (не перереєстрованих) транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах, знищені чи підроблені. Відповідно до статті 34 Закону України «Про дорожній рух» реєстрація транспортних засобів здійснюється органами ДАІ в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.

Зазначений порядок регламентовано Законом України «Про дорожній рух» та Постановою Кабінету міністрів України від 7 вересня 1998 року №1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів».

Згідно з пунктом 15 вказаного Порядку державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів, крім випадків вибракування їх у цілому, без ідентифікаційного номера або зі знищеними, пошкодженими (один чи кілька символів номера візуально не визначаються) чи підробленими (змінено один або кілька символів номера, замінено панель (табличку) або частину панелі (таблички) з номером) ідентифікаційними номерами складених частин (кузова, шасі, рами, двигуна) не допускається.

Виходячи з викладеного, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, обґрунтовано дійшов висновку про те, що зміна ідентифікаційного номера кузова транспортного засобу позбавляє можливості ідентифікувати транспортний засіб як власність особи, а тому експлуатація такого транспортного засобу на території України заборонена.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про зелені номери для власників електрокарів.

Також ми повідомляли про рішення КЦС ВС щодо відшкодування школи, завданої неналежною організацією дорожнього руху.

Нагадаємо про постанову КАС ВС щодо розташування дорожнього знаку.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду