НААУ застерігає від ухвалення законопроекту щодо змін у суддівському врядуванні

13:36, 11 сентября 2019
У НААУ заявили, що законопроект №1008 порушує міжнародні стандарти.
НААУ застерігає від ухвалення законопроекту щодо змін у суддівському врядуванні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація адвокатів звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики з приводу законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Про це йдеться на сайті НААУ.

«Законопроектом пропонується зміна моделі формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів як органу суддівського врядування та зміна порядку звільнення членів Вищої ради правосуддя. При цьому адвокатуру як недержавний конституційний інститут виключено з кола суб’єктів призначення членів ВККС та звільнення членів ВРП відповідно», — повідомляє НААУ.

Пропоновані законопроектом №1008 зміни формування ВККС, зокрема, призведуть до втрати права адвокатури як недержавного незалежного конституційного інституту обирати двох представників до складу ВККС.

«Право адвокатури на участь у формуванні органу суддівського врядування відповідає європейським практикам та надає адвокатурі як суспільному, незалежному від держави інституту можливість делегувати адвокатів до роботи у суддівському самоврядуванні», — йдеться у листі голови НААУ Лідії Ізовітової до голови парламентського Комітету з питань правової політики.

НААУ наголошує на тому, що зміни до закону, який регулює діяльність адвокатури, потребують консультацій з Національною асоціацією адвокатів України. Такий імператив установлений міжнародними стандартами, зокрема Основними принципами ООН про роль юристів та численними інтервенційними листами Ради правничих та адвокатських товариств Європи, які були скеровані до керівництва України впродовж 2016-2018 років у ході судової реформи.

Законопроект №1008 жодного обговорення за участю адвокатури не проходив, що є порушенням згаданих міжнародних рекомендацій. Адвокатура — це незалежний від держави суспільний інститут, основна місія якого — захист конституційних прав і свобод людини та громадянина.

«Виключення адвокатури з кола суб’єктів формування ВККС, яке передбачено законопроектом №1008, означатиме нівелювання ролі адвокатури у системі правосуддя», — застерігає НААУ.

Окрім того, пропонована модель формування ВККС обмежує права і порушує міжнародні стандарти не тільки адвокатського самоврядування, але і суддівського врядування. Європейською хартією про статус суддів передбачено, що незалежний орган суддівського врядування має складатися зі щонайменше половини суддів, які обираються самими суддями.

НААУ закликала Комітет ВР провести обговорення положень законопроекту №1008 з представниками Національної асоціації адвокатів України, яка за законом представляє адвокатуру у відносинах з органами влади, та утриматися від погодження змін до законодавства, які звужують роль адвокатури як важливого компонента розбудови правової держави.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що науково-експертне управління Верховної Ради оцінило законопроект щодо судової реформи.

Також ми писали, що в парламенті зареєстрували альтернативний законопроект про реформу судоустрою.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді