Дитина прогулює школу: суд роз’яснив, скільки коштуватиме батькам відсутність учня

19:09, 20 января 2020
Проступки дітей, в тому числі невідвідування школи без поважних причин, можуть коштувати чималих грошей із сімейного бюджету.
Дитина прогулює школу: суд роз’яснив, скільки коштуватиме батькам відсутність учня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 січня 2020 року Червоноградський міський суд Львівської області визнав жінку винною у неналежному виконанні нею батьківських обов’язків за те, що її 16-річна донька з жовтня по грудень 2019 року пропустила 85 уроків у школі без поважних причин. Жінка протягом року вже притягувалась до відповідальності за таке ж правопорушення, тому на неї було накладено штраф — 1700 гривень та стягнуто 420 гривень судового збору. Про це повідомляє прес-служба суду.

Дана справа не є поодиноким випадком.

Протягом минулого року до суду надійшло 124 справи з приводу невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей. У 97 випадках винних було притягнуто до відповідальності, з них 28 разів батькам було винесено попередження, а 69 осіб було оштрафовано на загальну суму 82 450 гривень.

Крім пропуску дітьми занять у школі, батьки також понесли відповідальність за куріння ними сигарет, вживання алкоголю, скоєння дрібних крадіжок, хуліганства та ін. За такі вчинки неповнолітніх їхні батьки притягуються до відповідальності за частинами 1-4 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Штрафи за цією статтею є досить високими: на перший раз — попередження або штраф 850-1700 грн, а якщо протягом року повторюється те саме, то штраф становить від 1700 до 5100 грн.

Аналогічне покарання передбачене і для тих батьків, чиї діти у віці від 14 до 16 років скоюють діяння, що містять ознаки злочинів, або інші адміністративні правопорушення.

Отже, проступки дітей, в тому числі невідвідування школи без поважних причин, можуть коштувати батькам чималих грошей із сімейного бюджету.

Відомо, що постановою Кабінету міністрів України від 13 вересня 2017 р. №684 був затвердженний Порядок ведення обліку дітей шкільного віку та учнів. Відповідно до Порядку, у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження, відповідно до законодавства, діяльності, пов’язаної із захистом прав дітей на здобуття загальної середньої освіти.

Причини відсутності учня на навчальних заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) чи інших законних представників учня (для дітей, які не досягли повноліття) або самого учня (для повнолітніх дітей), що зберігаються в його особовій справі протягом поточного навчального року.

Відповідно до Закону України «Про освіту», відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Верховній Раді планують розділити декретну відпустку між членами сім’ї

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва