Моніторинг електронної пошти і сторінки Facebook як вид домашнього насильства: практика ЄСПЛ

15:31, 11 февраля 2020
У Європейському суді з прав людини розглянули першу справу про кібернасильство над жінкою.
Моніторинг електронної пошти і сторінки Facebook як вид домашнього насильства: практика ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Моніторинг сторінок у соцмережах, доступ чи збереження кореспонденції подружжя без права на це, мають бути враховані, коли національні органи розслідують факти домашнього насильства. Про це повідомляє суддя Європейського суду з прав людини Анна Юдківська на своїй сторінці у Facebook.

За словами Юдківської, злочини все частіше переходять в цифрову мережу.

«Справа Buturugă v. Romania (11 лютого 2020) – перша справа про кібернасильство як форму насильства над жінками. Заявниця скаржилася на насильницьку поведінку свого колишнього чоловіка, але кримінальне провадження було припинено, головним чином на підставі того, що його поведінка була недостатньо серйозною, щоб кваліфікуватись як правопорушення. Більше того, влада не розглядала справу з точки зору домашнього насильства»,  розповіла суддя.

За її словами, заявниця стверджувала, що її колишній чоловік протиправно оглядав її електронні сторінки, включаючи акаунт у Facebook, і робив копії її розмов, приватних документів та фотографій. Але національні органи відхилили скаргу з формальних підстав, не вважаючи оскаржувані дії складовою насильства.

Однак суд нагадав, що домашнє насильство не сприймається обмежено лише як акти фізичного насильства, а воно включає, серед іншого, психологічне насильство чи цькування. «Крім того, кібернасильство в даний час визнається аспектом насильства над жінками та дівчатами і може приймати різні форми, включаючи вторгнення в комп’ютер жертви, а також доступ до, обмін та маніпулювання даними та зображеннями, включаючи особисті дані : «В контексті домашнього насильства кіберспостереження часто здійснюють інтимні партнери. Отже, Суд погоджується із аргументом заявниці, що такі дії, як моніторинг, доступ чи збереження кореспонденції подружжя без права на це, мають бути враховані, коли національні органи розслідують факти домашнього насильства»,  написала Анна Юдківська.

Також вона додала, що загалом в цій справі було знайдено порушення позитивних зобов’язань держави за статтями 3 і 8 Конвенції.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла  про практику ЄСПЛ щодо жіночої зради і присудження дітей чоловіку

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області