Відповідальність за опір поліцейському, який одягнений не по формі та без службового авто: позиція ККС ВС

20:16, 4 марта 2020
Вигуки «Стій, поліція!» у сукупності з відсутністю форми та патрульного автомобіля не свідчать про ідентифікацію цих осіб обвинуваченим.
Відповідальність за опір поліцейському, який одягнений не по формі та без службового авто: позиція ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прокурор звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою на ухвалу апеляційного суду, якою, зокрема, було скасовано вирок місцевого суду щодо засудження особи за ч. 2 ст. 342 та ч. 2 ст. 345 КК України (опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків та умисне заподіяння йому легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цих обов’язків) та закрито кримінальне провадження в цій частині через відсутність події злочину.

Розглянувши зазначену касаційну скаргу, Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду погодився з тим, що за встановлених судом апеляційної інстанції обставин кримінального провадження та з огляду на досліджені у судовому засіданні докази цей суд дійшов обґрунтованого висновку про відсутність події згаданих злочинів. Про розгляд справи № 759/14950/17 (провадження № 51-4724км19) повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Як убачається з ухвали апеляційного суду, останній достеменно встановив, що під час незаконного заволодіння транспортним засобом особа намагалася завести двигун мопеда та після її виявлення працівниками поліції, які були одягнені у цивільний одяг і під’їхали на автомобілі, не обладнаному зовнішнім кольорово-графічним оформленням патрульного автомобіля, кинула мопед і намагалася втекти з місця події.

Апеляційний суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, дійшов  висновку, що обвинувачений не усвідомлював, того що особи, які намагалися його затримати, були працівниками поліції. Вигуки одного з правоохоронців «Стій, поліція!» у сукупності з обстановкою на місці події, відсутністю форменого одягу працівників поліції та зовнішнього кольорово-графічного оформлення патрульного автомобіля на транспортному засобі не можуть свідчити про ідентифікацію обвинуваченим цих осіб, які висловили вимогу обвинуваченому зупинитися та пред’явити документи, як працівників поліції. Будь-яких даних про те, що згаданий правоохоронець пред’явив особі службове посвідчення працівника поліції, у матеріалах кримінального провадження немає. Також матеріалами не підтверджено того, що обвинувачений, уникаючи переслідування та намагаючись сховатися у під’їзді багатоквартирного будинку, за невстановлених обставин умисно заподіяв особі легкі тілесні ушкодження, усвідомлюючи, що остання є працівником правоохоронного органу.

Погоджуючись із цими висновками, колегія суддів ККС ВС вважає, що суд апеляційної інстанції ретельно перевірив зібрані під час досудового розслідування докази з точки зору їх допустимості, належності, достовірності, достатності та дійшов правильного висновку про необхідність скасування вироку місцевого суду щодо засудження особи за ч. 2 ст. 342, ч. 2 ст. 345 КК України та закриття кримінального провадження в цій частині за відсутністю події злочинів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у ККС ВС обговорили стан здійснення правосуддя у кримінальній юрисдикції у 2019 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва