Недоотриманий розмір пенсії держслужбовцем: правова позиція ВП ВС

16:36, 23 марта 2020
Спір стосовно недоотриманої суми пенсії є публічно-правовим, виник з публічно-правових відносин за участю органу державної влади як суб’єкта владних повноважень.
Недоотриманий розмір пенсії держслужбовцем: правова позиція ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Особа звернулася за призначенням пенсії як державному службовцю. До складу заробітної плати при розрахунку пенсії не було включено матеріальну допомогу на оздоровлення, матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та індексацію заробітної плати й інші виплати. Про це повідомила суддя Великої Палати Верховного Суду Наталя Антонюк на своїй сторінці в Facebook.

«Позивачка вважає, що оскільки нею було сплачено внески та збір на обов`язкове державне пенсійне страхування, у тому числі з матеріальної допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та індексації заробітної плати, то Пенсійний фонд України мав урахувати ці суми як складові заробітної плати.

Спір розглядався у цивільній юрисдикції.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що позивач по суті просить стягнути недораховану та неотриману різницю у пенсії державного службовця, а відповідачем є ПФ України — суб’єкт владних повноважень, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, тобто уповноважений здійснювати нарахування і виплату пенсії позивачу.

Спір стосовно недоотриманої суми пенсії є публічно-правовим, виник з публічно-правових відносин за участю органу державної влади як суб`єкта владних повноважень, тому повинен розглядатися у порядку адміністративного судочинства», — йдеться у повідомленні судді.

З постановою від 04.03.2020 у справі № 757/63985/16 можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що  ВП ВС вирішила дилему зі стягненням на частку боржника в спільному майні.

Також ВП ВС визначила юрисдикцію спору у справі про недоотримані суми пенсії.

А ще ВП ВС розглянула справу про відмову від підписання акту погодження меж суміжним землекористувачем.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді