Влада може розігнати табір ромів, але зобов’язана враховувати їхні особливі потреби: ЄСПЛ

17:39, 3 июня 2020
Європейський суд з прав людини дійшов важливого висновку в справі «Хірту та інші проти Франції».
Влада може розігнати табір ромів, але зобов’язана враховувати їхні особливі потреби: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Органи влади, в принципі, мали право виселити ромів, які незаконно займали муніципальну землю і не могли стверджувати, що вони  мали законне очікування залишитися там. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини у справі «Хірту та інші проти Франції».

Відповідна заява № 24720/13 надійшла від Лаврентія Констанина Хірту та шести інших громадян Румунії ромського походження і стосувалася обставин їхнього примусового виселення.

Заявники стверджували про порушення прав, гарантованих ст. 3 (заборона нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження) та ст. 8 (право  на повагу до приватного і сімейного життя і житла) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також, посилаючись на ст. 13 (право на ефективний засіб судового захисту), вони скаржилися, що не мали ефективного засобу судового захисту для оскарження їх примусового виселення.

Суд у Страсбурзі, дослідивши матеріали справи, зазначив, що обставини їх насильницького виселення та їх наступні умови життя не складали нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження.

А от стосовно способу виселення заявників у ЄСПЛ зазначили, що захід був заснований не на судовому рішенні, а на процедурі офіційного повідомлення. І рішення про застосування цієї процедури (префект видав наказ) викликало ряд негативних наслідків через особливі обставини заявників. А засіб судового захисту почав застосовуватися лише після того, як було прийняте рішення адміністративними органами влади, тож він був неефективним.

Також у Страсбурзі наголосили, що роми становили соціальну групу, яка має менші права, їхні особливі потреби у зв’язку з цим повинні були враховуватися під час оцінювання пропорційності втручання, яке були зобов’язані провести національні органи влади. І оскільки цього не було зроблено, ЄСПЛ визнав, що спосіб виселення ромів порушив їх право на повагу до приватного та сімейного життя.

Наприкінці Суд також зазначив, що суд першої інстанції не розглянув твердження заявників відповідно до статей 3 та 8 Конвенції, тож мало місце порушення і ст. 13 Конвенції.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «Хірту та інші проти Франції» (заява № 24720/13) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що ВС роз’яснив, за яких умов рішення ЄСПЛ вважається повністю виконаним.

Додамо, ЄСПЛ визначив, коли держвиконавці не можуть вирішити, хто має виконувати судове рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді