Велика Палата ВС перегляне справу на підставі рішення ЄСПЛ «Чернега та інші проти України»

11:10, 19 октября 2020
На цьому тижні заплановано розгляд Верховним Судом кількох важливих для громадськості справ.
Велика Палата ВС перегляне справу на підставі рішення ЄСПЛ «Чернега та інші проти України»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пресцентр Верховного Суду опублікував анонс засідань ВС на поточний тиждень.

Так, 20 жовтня о 10:00 Велика Палата Верховного Суду продовжить розгляд справи № 908/137/18, що стосується процедури «sqeeze-out» (примусового викупу акцій міноритарних акціонерів).
Позивачі просять суд визнати недійсними правочини щодо зобов’язання акціонерів ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» продати прості акції на вимогу відповідача, мотивуючи це тим, що правочин щодо обов’язкового викупу акцій Товариства на підставі ст. 65-2 Закону України «Про акціонерні товариства» є неправомірним і суперечить нормам Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

21 жовтня о 10:00 Велика Палата ВС розгляне заяву про перегляд судових рішень у зв’язку зі встановленням ЄСПЛ у справі «Чернега та інші проти України» (заява № 74768/10) порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом. ЄСПЛ, зокрема, встановив порушення прав заявників, які брали участь у протестах проти вирубування дерев у центральному парку в м. Харкові, на справедливий суд та на мирні зібрання.

20 жовтня о 14:00 Касаційний адміністративний суд у складі ВС розгляне справу № 540/1296/19, у якій Державна служба геології та надр України позивається до Комунального підприємства «Олешки» Цюрупинської районної ради щодо анулювання спеціального дозволу на користування надрами (будівельні піски). У касаційній скарзі КП оскаржує рішення судів попередніх інстанцій, які задовольнили позовні вимоги суб’єкта владних повноважень.

22 жовтня об 11:30 КАС ВС переглядатиме в касаційному порядку справу № 522/5563/17 за позовом громадянина Афганістану до ГУ Державної міграційної служби України в Одеській області щодо визнання протиправним та скасування рішення про примусове повернення в країну походження. Суди попередніх інстанцій залишили справу без розгляду через те, що належним чином повідомлений про час і місце розгляду судової справи позивач повторно не з’явився в судове засідання і не повідомив про причини неявки.

Крім того, 22 жовтня о 12:00 відбудеться засідання КАС ВС у справі № 359/630/19 за позовом особи до Великоолександрівської сільської ради Бориспільського району Київської області та голови цієї сільради. Позивач просить, зокрема, визнати протиправними збори депутатів сільради, які відбулися 29 серпня 2018 року, а також оскаржує прийняті на цьому засіданні рішення. Мотивує свої вимоги тим, що скликані головою сільради збори не набули повноважень пленарного засідання сесії. Суди попередніх інстанцій позов задовольнили. Відповідні рішення сільрада оскаржила до Верховного Суду.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ постановив рішення у справі, яка стосувалася підбурювання поліцією до злочину. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки