ЄСПЛ визначив, чи може потреба у громадській дискусії виправдати образи та некомпетентність

18:28, 27 октября 2020
Редактор газети в Північній Македонії висловив думку, що політика уряду була «фашистською» критикуючи, зокрема, низку журналістів за підтримку такої політики.
ЄСПЛ визначив, чи може потреба у громадській дискусії виправдати образи та некомпетентність
УНІАН
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2009 році постійний редактор відділу газети Utrinski Vesnik пан Нікола Гелевскі написав статтю, в якій коментував студентський протест проти плану уряду побудувати церкву на головній площі в м. Скоп’є. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Він висловив думку, що політика уряду була «фашистською» критикуючи, зокрема, низку журналістів за підтримку такої політики. Один із журналістів, якого згадав Гелевські, ініціював провадження проти редактора. І той зрештою був засуджений за наклеп.

Суди констатували, що Гелевські зобразив журналіста нечесним та некомпетентним і це завдало шкоди його репутації та гідності. Винуватця було засуджено до 320 євро штрафу, несплата якого загрожувала 16-денним ув’язненням. Оскарження рішення успіху не мало.

Тоді Н. Гелевські звернувся до Європейського суду з прав людини,.

Посилаючись на статтю 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що його засудження порушило свободу вираження поглядів, адже у статті було стимулювання громадської дискусії щодо державної політики.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій, наказав державі компенсувати заявнику завдану матеріальну шкоду, а також присудив 3180 євро відшкодування моральної шкоди.

Із текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Гелевскі проти Північної Македонії» (№ 28032/12) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що тягар доказування покладається на уряд, який має переконливо продемонструвати, що заявник мав право на справедливе провадження в цілому – ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді