Незаконна вирубка дерев: КГС ВС розповів, коли настає відповідальність

13:04, 18 ноября 2021
Порушення вимог щодо ведення лісового господарства, встановлених у сфері охорони, захисту та використання лісів, є підставою для покладення на постійного лісокористувача цивільно-правової відповідальності.
Незаконна вирубка дерев: КГС ВС розповів, коли настає відповідальність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Не важливо, хто конкретно здійснював незаконне вирубування дерев на ділянках лісу, наданих у постійне користування, оскільки визначальним є факт порушення постійним лісокористувачем встановлених правил лісокористування, яким завдано державі збитки внаслідок незаконної рубки дерев третіми особами на підконтрольній постійному лісокористувачу ділянці лісу. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду при розгляді справи № 906/366/20.

Місцева прокуратура в інтересах сільських рад звернулася до суду з позовом до  дочірнього підприємства лісгоспу про стягнення збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Прокуратура обґрунтовувала свої позовні вимоги тим, що відповідачем було виявлено незаконну порубку дерев на територіях сільських рад, інтереси яких представляла прокуратура. Земельні ділянки лісового фонду, на яких була виявлена незаконна порубка, належать до полезахисних лісових смуг та перебувають у користуванні відповідача.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 246 Кримінального кодексу України, проте досудовим розслідуванням осіб, які вчинили незаконну порубку дерев, встановлено не було. Місцевою прокуратурою було зазначено, що відповідач як постійний лісокористувач не забезпечив охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій йому території, допустив самовільну рубку лісу, внаслідок чого було спричинено матеріальну шкоду лісовому фонду України, що перебуває під охороною держави, а тому він має нести матеріальну відповідальність у повному обсязі.

Рішенням господарського суду позов задоволено в повному обсязі з мотивуванням того, що позивачем було доведено склад цивільного правопорушення. Апеляційним господарським судом було підтримано позицію суду першої інстанції та залишено апеляційну скаргу відповідача без задоволення.

Судами встановлено, що розпорядженням голови обласної державної адміністрації передано в постійне користування відповідача земельні ділянки на території сільських рад.

ВС під час касаційного розгляду цієї справи у своїй постанові виклав таку правову позицію щодо наявного складу цивільного правопорушення, вчиненого відповідачем.

Частиною другою статті 19 Лісового кодексу України визначено, що постійні лісокористувачі зобов'язані, зокрема, забезпечувати охорону, захист, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень, посилення їх корисних властивостей, підвищення родючості ґрунтів, вживати інших заходів відповідно до законодавства на основі принципів сталого розвитку; дотримуватися правил і норм використання лісових ресурсів; створювати сприятливі умови для їх охорони, захисту та відтворення.

Статтею 86 Лісового кодексу України передбачено, що організація і забезпечення охорони і захисту лісів, яка передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження та охорону лісів, зокрема, від незаконних рубок та інших пошкоджень, покладається на постійних лісокористувачів відповідно до цього Кодексу.

Статтею 93 названого Кодексу передбачено завдання контролю за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів. Зокрема, такими завданнями є запобігання порушенням законодавства у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, своєчасне виявлення таких порушень і вжиття відповідних заходів щодо їх усунення.

Ураховуючи викладене, організація і забезпечення охорони та захисту лісів, яка передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження та охорону лісів, зокрема, від незаконних рубок та інших пошкоджень, покладається на постійних лісокористувачів. Порушення вимог щодо ведення лісового господарства, встановлених у сфері охорони, захисту та використання лісів, є підставою для покладення на постійного лісокористувача цивільно-правової відповідальності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ДБР викрило масштабні незаконні рубки на Київщині майже на 15 млн грн.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир