Перерахунок пенсії прокурорів та обмеження граничного розміру пенсії працівників прокуратури: постанова КАС ВС

19:03, 30 декабря 2021
КАС ВС відступив від своїх попередніх висновків.
Перерахунок пенсії прокурорів та обмеження граничного розміру пенсії працівників прокуратури: постанова КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

П'ятий апеляційний адміністративний суд оприлюднив судову практику КАС ВС щодо розміру %, який підлягає застосуванню при перерахунку пенсії прокурорів та обмеження граничного розміру пенсії працівників прокуратури.

«КАС ВС зазначив, що гарантією належного пенсійного забезпечення працівників прокуратури є право на безумовний перерахунок розміру пенсії у зв`язку з підвищенням заробітної плати прокурорським працівникам на рівні умов та складових заробітної плати відповідних категорій працівників, які проходять службу в органах і установах прокуратури на момент виникнення права на перерахунок. Таке право за своєю суттю направлене на збільшення розміру виплачуваної працівнику прокуратури пенсії, а гарантія дотримання конституційного права на соціальний захист, зокрема щодо недопущення зменшення такого розміру у випадку перерахунку пенсії, має бути забезпечена виплатою пенсії в раніше встановленому розмірі.

Судова палата з розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС вважає за необхідне відступити від висновку, викладеного, зокрема у постанові ВС від 10.09.2021 у справі № 580/5238/20 у подібних правовідносинах, та сформувати правовий висновок, відповідно до якого до правовідносин щодо визначення відсоткового значення розміру пенсії, право на перерахунок якої виникло після набрання чинності Законом № 1697-VII, повинні застосовуватись виключно норми цього Закону, зокрема ч. 2 ст. 86, якими встановлено, що пенсія призначається в розмірі 60% від суми місячної (чинної) заробітної плати працівників прокуратури, а не норма, що визначає розмір місячного (чинного) заробітку у відсотках, яка діяла на момент призначення пенсії.

Щодо застосування при перерахунку пенсії, призначеної працівнику прокуратури відповідно до Закону № 1789-XII, обмеження 10 прожитковими мінімумами, установленими для осіб, які втратили працездатність, КАС ВС зазначив, що з моменту набрання чинності Законом № 1697-VII питання призначення та перерахунку пенсій працівникам прокуратури врегульовувалися нормами цього Закону, зокрема ст. 86, ч. 15 якої були встановлені обмеження пенсії максимальним розміром.

Отже, СП КАС ВС вважає за необхідне відступити від висновків, викладених у постанові ВС від 04.03.2021 у справі № 589/3997/16-а (щодо незастосовування обмеження максимального розміру пенсії) у подібних правовідносинах та сформувати правовий висновок, відповідно до якого п. 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 3668-VI не скасовує обмеження максимального розміру пенсії, призначеної працівнику прокуратури до набрання чинності цим Законом, а встановлює особливе регулювання щодо застосування такого обмеження до осіб, яким пенсія призначена до набрання чинності Законом № 3668-VI, і в яких розмір пенсії на момент набрання чинності цим Законом перевищував максимальний розмір. Зокрема, шляхом надання права на отримання пенсії у розмірі, який перевищує максимальний, без можливості її перерахунку до моменту, коли такий розмір відповідатиме максимальному розміру пенсії. Водночас з моменту відповідності розміру пенсії максимальному розміру пенсії, - поширення на її розмір загальних правил щодо обмежень, установлених ст. 50-1 Закону № 1789-ХІІ, а з 14.10.2014 – абз. 6 ч. 15 ст. 86 Закону № 1697-VII.

Хоча виплати соціального страхування є «майном» у розумінні ст. 1 Першого протоколу до Конвенції, однак обмеження максимальним розміром пенсій працівникам прокуратури не може вважатися порушенням їх права володіння цим майном, оскільки такі здійснені державою шляхом введення нових законодавчих положень з метою регулювання політики соціального забезпечення. Встановлені обмеження не є непропорційними та не призводять до порушення сутності пенсійних прав. Розмір пенсії працівників прокуратури, з урахуванням встановлених обмежень максимальною сумою, залишається вищим середньомісячного розміру пенсії в Україні. Таке обмеження не є дискримінаційним, оскільки стосується не лише працівників прокуратури, а й інших категорій пенсіонерів.

Постанова КАС ВС від 21.12.2021 у справі № 580/5962/20», — сказано у повідомленні.

Раніше Судово-юридична газета» писала про постанову КАС ВС щодо підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Також ми розповідали, чи може відсутність паперової справи бути підставою для відмови у відновленні виплати пенсії.

Крім того, ми писали про позицію КАС ВС щодо відновлення виплати пенсії у разі відсутності паперової пенсійної справи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області