Підстави припинення повноважень депутата місцевої ради: постанова КАС ВС

15:12, 2 февраля 2022
Депутат вчинив адмінправопорушення, пов’язане з корупцією: чи є це підставою для дострокового припинення його повноважень.
Підстави припинення повноважень депутата місцевої ради: постанова КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вчинення депутатом адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, слугує підставою для дострокового припинення його повноважень лише за умови, якщо на нього накладено стягнення у вигляді позбавлення права обіймати посади або займатися діяльністю, які пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

У такому разі повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково на підставі пункту 7 частини першої статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» без ухвалення рішення відповідної ради.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув касаційну скаргу селищної ради на рішення Київського окружного адміністративного суду та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду у справі 320/7259/19 про визнання протиправним та скасування рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

ОСОБА_1 на чергових виборах 25 жовтня 2015 року був обраний депутатом селищної ради по одномандатному виборчому округу.

Рішенням відповідача «Про дострокове припинення повноважень депутата» від 12 грудня 2019 року було достроково припинено депутатські повноваження позивача.

Фактичною підставою для його прийняття стала постанова Ірпінського міського суду Київської області від 8 жовтня 2019 року у справі за No 367/4119/19, якою ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 172-6 КУпАП, і закрито провадження у справі у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Вказаною постановою суду адміністративне стягнення на позивача не накладено.

З огляду на цей факт позивач доводив відсутність підстав, визначених статтею 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», для дострокового припинення його повноважень як депутата селищної ради і стверджував, що відповідач прийняв оскаржуване рішення поза межами повноважень і всупереч закону.

ОЦІНКА СУДУ

Передумовою виникнення спірних правовідносин слугувало набрання законної сили рішенням суду, яким ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, що передбачене частиною першою статті 172-6 КУпАП.

Колегія суддів Верховного Суду зазначила, що виключні підстави для дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради перелічені у статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

За змістом цієї статті дострокове припинення повноважень депутата місцевої ради здійснюється двома самостійними способами:

1) без прийняття рішення відповідної ради у разі наявності випадків, визначених частиною першою статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»;

2) за рішенням відповідної ради у зв’язку з настанням передумов, вказаних у частині другій статті 5 цього Закону.

Колегія суддів зазначила, що загалом аналіз частини першої статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» свідчить про те, що вчинення депутатом адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, слугує підставою для дострокового припинення його повноважень лише за умови, якщо на нього накладено стягнення у вигляді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, які пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

У такому разі повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково на підставі пункту 7 частини першої статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» без прийняття рішення відповідної ради.

Своєю чергою, серед трьох випадків, перелічених у частині другій статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», за наявності яких повноваження депутата можуть припинятися достроково за рішенням відповідної ради, взагалі відсутні згадки про вчинення депутатом адміністративних правопорушень.

Отже, за змістом статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» такий випадок, як визнання депутата винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, без накладання на нього адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, законодавець не розглядає підставою для дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив відмінності між трудовим договором і цивільно-правовим.

Варто зазначити, присяжним нагадали про подачу декларації за 2021 рік.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде