Спори, що пов’язані із захистом економічної конкуренції: огляд практики ВС

14:58, 12 июня 2022
АМКУ оприлюднив узагальнений огляд практики Верховного Суду за 2018-2021 роки.
Спори, що пов’язані із захистом економічної конкуренції: огляд практики ВС
Джерело фото: radnuk.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Антимонопольний комітет України, за результатами супроводження справ у Верховному Суді, узагальнив практику за період 2018-2021 років. Аналізувалися постанови Верховного Суду, зокрема, постанови Великої Палати Верховного Суду у спорах, пов’язаних із захистом економічної конкуренції, у тому числі законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Про це йдеться на офіційному сайті АМКУ.

«На основі зібраного матеріалу юристи АМКУ напрацювали Огляд судової практики Верховного Суду з питань застосування законодавства про захист економічної конкуренції. Мова йде про справи за участю Комітету та його територіальних відділень. Відповідний Огляд було ухвалено на засіданні Комітету 24 лютого 2022 року.

Особливістю цього видання є систематизація рішень за основними правовими категоріями видів порушень. Це, зокрема:

  • зловживання монопольним (домінуючим) становищем;
  • антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання;
  • антиконкурентні дії органів влади;
  • недобросовісна конкуренція;
  • «інформаційні» правопорушення;
  • порушення пов’язані з проведенням перевірки.

Також Огляд містить висновки щодо оскарження розпоряджень, рекомендацій або дій Комітету та порядку виконання рішень органів Комітету.

Оскільки цей Огляд містить комплексний аналіз всіх аспектів правозастосування, він може використовуватися широким колом правників, зокрема, адвокатами у сфері конкурентного права та суб’єктами господарювання, адже дає змогу оцінити правові наслідки дій з точки зору конкурентного законодавства. Також документ буде корисний студентам та викладачам, які готують спеціалістів високого рівня з відповідних дисциплін», — сказано у повідомленні.

Раніше ми писали, що КЦС ВС роз’яснив відмінність між визнанням обставини і визнанням позову, що впливає на різні правові наслідки.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді