Розкрадання в оборонці: у справі з'явилися нові подробиці

08:30, 30 марта 2019
Екс-посадовець державного концерну «Укроборонпром» Станіслав Хош був причетний до корупційних схем в оборонній сфері.
Розкрадання в оборонці: у справі з'явилися нові подробиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі про розкрадання в оборонці з'явилися нові подробиці. Про це повідомляє Вihus.info.

Колишній посадовець державного концерну «Укроборонпром» Станіслав Хош був причетний до корупційних схем в оборонній сфері, а саме допоміг Ігорю Гладковському та Віталію Жукову організувати поставку висотомірів з подальшим перепродажем їх держкомпанії «Укрспецекспорт» за завищеною в п’ять разів ціною.

Як зазначається, Хош тривалий час працював у дочірніх компаніях «Укрспецекспорту» (УСЕ), дві з них навіть деякий час очолював: у 2013 році — ДП «Спецтехноекспорт», у 2013–2014 роках — ДГЗІФ «Укрінмаш».

«Коли і за яких обставин познайомилися Жуков і Хош, невідомо, однак судячи з їхніх листувань, вони товаришували: обмінювалися фото автівок, фото з полювання та привітаннями зі святами. І судячи з цих же листувань, саме Хош організовував доставку висотомірів  авіаприборів, котрі в подальшому угруповання Жукова-Гладковського продало державному ДК «Укрспецекспорт» з націнкою в 5 разів»,  йдеться у повідомленні.

За даними журналістів, у жовтні 2016 року Хош переслав Жукову лист «Ан Сервіса» на УСЕ з проханням уточнити номенклатуру по одному з висотомірів. «Від себе він зазначив: «Эти два уже практически готовы к отгрузке. Ждут только вот этого подтверждения». Далі по ходу відправки вантажу саме Хош сповіщав Жукова про відправку товару з Москви, надсилав фотографії ящиків з обладнанням, паспортами виробів. Він же відправляв Жукову фото зі складу в Еміратах, а також фото митної декларації та свідоцтва з ОАЕ, з котрих видно, що товар декларували на митниці з ціною в рази меншою, ніж за нього заплатив УСЕ»,  зазначається в повідомленні.

Водночас журналісти відзначили, що Хош не тільки контролював схему доставки вантажу з Росії в Україну транзитом через Дубай, а ще й був добре ознайомлений з процесами та ситуацією на різних підприємствах концерну. «Зрештою, саме Хош надсилав Жукову (з припискою «Вот математика») папірці з розрахунками  бухгалтерією афери. З його «математики» видно, що державний концерн заплатив 580 тис. дол. за товар, чиста вартість котрого  85 тис. дол. (з витратами на доставку 120 тис. дол.), тобто переплатив у 5 разів, натомість після вирахування усіх витрат на митницю, транзитні фірми й обналку чистий прибуток групи Жукова-Гладковського від цієї афери склав 300 тисяч доларів»,  наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вважає, що НАБУ має бути відсторонено від розслідування корупційних схем при закупівлях деталей на підприємствах Укроборонпрому.

Також нам стало відомо, що ГПУ вважає, що Гладковський-молодший причетний до махінацій у оборонці.

Крім того, ми писали, що фігурант корупційного скандалу в оборонно-промисловому комплексі, власник ТОВ «Оптімумспецдеталь» Андрій Рогоза зізнався, що контрабандою завозив з Росії деталі військової техніки, але запевняє, що робив це для допомоги армії. При цьому він вважає себе патріотом.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде