У Верховному Суді провели екскурсії для студентів

16:11, 25 апреля 2019
Екскурсії були проведені для студентів Київського університету культури та Київського національного торговельно-економічного університету.
У Верховному Суді провели екскурсії для студентів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 квітня 2019 року студенти Київського університету культури побували у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду, а 18 квітня студенти Київського національного торговельно-економічного університету відвідали Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду та представницький корпус Верховного Суду (Кловський палац).

Метою відвідин було не лише ознайомлення на практиці з особливостями діяльності суду, але й підвищення правової свідомості та правової культури майбутніх правників. Молодь ознайомилася зі структурою Верховного Суду, діяльністю Великої Палати та відповідних касаційних судів, дізналася про результати роботи Суду за майже півтора роки діяльності з моменту створення.

У КЦС ВС студенти зустрілися з суддею Сергієм Мартєвим, який розповів про новели цивільного процесуального законодавства та звернув увагу на нові інститути малозначної справи і процесуальних фільтрів. Суддя наголосив, що відмова у касаційному перегляді рішень у малозначних справах не обмежує доступ до суду. «Конституцією України громадянам гарантовано доступ до суду першої та апеляційної інстанцій, а до суду касаційної інстанції  лише у випадках, передбачених законом»,  сказав С. Мартєв та пояснив, що Верховний Суд повинен переглядати лише найважливіші справи, щоб мати можливість розглянути їх якнайкраще та в розумні строки.

Суддя зазначив, що Верховний Суд займається формуванням нової судової практики. Важливим у цьому процесі є наближення судової практики до європейської, передусім до практики Європейського суду з прав людини. Мартєв розповів також, що юридичний департамент Верховного Суду постійно аналізує практику ЄСПЛ і судів європейських країн та інформує суддів. Наприклад, КЦС ВС нещодавно запитував інформацію щодо рішення Верховного суду Швеції, який визнав, що доменне ім’я може бути визнане майном і конфісковане. «Нам цікаві застосовані в цьому рішенні підходи та його мотивація»,  пояснив суддя.

Продовжилася екскурсія в приміщенні представницького корпусу Верховного Суду  Кловському палаці. Молодь відвідала Залу пленумів та конференц-залу, оглянула музей Верховного Суду, де ознайомилася з експозицією, у складі якої  історичні документи, матеріали, фактичні свідчення про шляхи розвитку судоустрою і судочинства в Україні, пам'ятні подарунки, що репрезентують відносини Верховного Суду з іноземними державами.

У Касаційному господарському суді майбутні правники відвідали конференц-залу, актову залу, залу очікування для учасників судового процесу, бібліотеку суду, а також музей історії господарських судів України  найбільшу музейну експозицію Верховного Суду, де дізналися про створення, становлення і розвиток господарських судів України, про роль у їх становленні головних державних арбітрів, державних арбітрів і суддів у відставці. Студенти оглянули стенди, фотоальбоми, альбоми публікацій та вітрини з експонатами, переглянули копії архівних документів, ознайомилися з виставковими вітринами, присвяченими науковій діяльності суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВС оприлюднив огляд судової практики КЦС у справах про право користування чужою земельною ділянкою.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва