Відмова водія від огляду на стан алкогольного сп’яніння: суд визначив міру відповідальності

12:45, 14 мая 2019
Водію загрожує штраф та позбавлення права керування транспортними засобами на 1 рік.
Відмова водія від огляду на стан алкогольного сп’яніння: суд визначив міру відповідальності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одеський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу С. на постанову судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, якою С. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 КУпАП, накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі шестисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк в один рік.

В апеляційній скарзі С. просив скасувати постанову суду як таку, що постановлена з істотними порушеннями чинного законодавства та закрити провадження у справі у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Встановлено, що 25 жовтня 2018 року о 02:10 в  м. Білгород-Дністровський Одеської області С. керував автомобілем марки GEELY з явними ознаками алкогольного сп’яніння, а саме був відчутний різкий запах алкоголю з порожнини рота, зафіксовані нечітка мова, почервоніння очей. Від проходження медичного огляду на стан алкогольного сп’яніння водій відмовився у присутності свідків, чим скоїв адміністративне правопорушення.

Але, відповідно до п.2.5 Правил дорожнього руху України, водій повинен на вимогу поліцейського пройти у встановленому законом порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого законом порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Апеляційний суд, відмовляючи у задоволенні апеляційної скарги С., виходив з того, що суд першої інстанції вірно врахував характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують та обтяжують відповідальність, та те, що адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила правопорушення в дусі додержання законів України, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 495/10057/18.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію, що киянам зробили важливе повідомлення щодо паркування онлайн.

Також ми писали про те, що Кабмін відкрив доступ до даних щодо реєстрації авто.

Крім того, ми повідомляли, як замовити індивідуальні номерні знаки онлайн.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді