Відкритий доступ до даних щодо реєстрації авто: Кабмін збільшив обсяг публічної інформації

15:44, 17 апреля 2019
Сьогодні на засіданні уряду було затверджено постанову про відкриті дані.
Відкритий доступ до даних щодо реєстрації авто: Кабмін збільшив обсяг публічної інформації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні на засіданні Кабмін затвердив постанову №835 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України щодо відкритих даних». Постановою вносяться зміни до постанови КМУ №835 від 21.10.2015 та постанови КМУ №867 від 30.11.2016. 

По-перше, зростає кількість обов’язкових до відкриття наборів даних — з 616 до майже 900. У тому числі будуть оприлюднені такі набори даних, як:

  • інформація про зареєстровані транспортні засоби;
  • інформація щодо залишків імунобіологічних препаратів у регіонах України (залишки вакцин);
  • Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля;
  • дані системи розгляду дозвільних документів та інші.

Було проведено громадське обговорення та визначено набори даних, що є найбільш затребуваними серед громадського суспільства та бізнесу.

По-друге, вводяться індикатори оцінювання розвитку відкритих даних у ЦОВВ та органах місцевого самоврядування. Індикатори відповідають шести принципам Міжнародної хартії відкритих даних, при їх розробці враховано найкращий міжнародний досвід. Така норма, коли обов’язкове звітування міністерствами та іншими органами центральної влади щодо відкриття даних закріплене на нормативному рівні, є безпрецедентною практикою у світі.

Механізм дії індикаторів окреслений у «Порядку щорічного оцінювання стану оприлюднення і оновлення відкритих даних розпорядниками інформації», який затверджений постановою. Він визначає процедуру проведення щорічного оцінювання стану оприлюднення і оновлення відкритих даних міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та розпорядниками інформації. Згідно Порядку, таке оцінювання стає складовою моніторингу стану оприлюднення та оновлення наборів даних на офіційних веб-сайтах державних органів та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

По-третє, постанова уточнює та актуалізує низку формулювань з урахуванням сучасних умов розвитку відкритих даних. Зокрема, закріплюється поняття премодерації, яка відбувається перед публікацією наборів відкритих даних на оновленому порталі відкритих даних data.gov.ua.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію про те, як у Верховній Раді просувається розгляд ІТ-закону про електронні реєстри.

Також ми писали про те, як захистити свої права в інтернеті.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді