Позачергове засідання Ради: текстова трансляція

12:00, 22 мая 2019
Рада розглядає зміни в закон про вибори народних депутатів.
Позачергове засідання Ради: текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позачергове засідання Верховної Ради розпочалося 22 травня о 12:00. Парламент розглядає внесення змін у закон про вибори народних депутатів України.


14:10 Верховна Рада не підтримала включення до порядку денного сесії законопроекту авторства Президента України Володимира Зеленського «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України» та законопроекту про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками) №10319-1.

«За» проголосували лише 92 депутатів.

Рішення не прийнято.

По фракціях:

БПП — 17 голосів

«Народний фронт» — 2

Опозиційний блок — 19

«Самопоміч» — 17

Радикальна партія — 0

«Батьківщина» — 15

«Воля народу» — 0

«Відродження» — 0

Позафракційні — 22.


13:40 В парламенті щойно зареєстрували законопроект авторства Президента України Володимира Зеленського «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України» №10319.

Також зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками) №10319-1 від 22.05.2019.

Ініціатор(и) законопроекту:

  • Соловей Юрій Ігорович (VIII скликання)
  • Жолобецький Олександр Олександрович (VIII скликання)
  • Хлань Сергій Володимирович (VIII скликання)
  • Розенблат Борислав Соломонович (VIII скликання)

Нагадаємо, що Верховна Рада розгляне обидва законопроекти сьогодні.


13:40 Олег Ляшко підкреслив: він розраховував, що першими ініціативами Володимира Зеленського будуть зняття недоторканності з Президента, депутатів та суддів; скорочення кількості народних депутатів до 250 осіб; законопроект про імпічмент Президента та про відкликання народних депутатів.


13:30 Народний депутат Олександр Черненко закликав не голосувати за законопроект Володимира Зеленського. Він вважає, що депутати повинні голосувати за вже готовий проект Виборчого кодексу.


13:20 Андрій Парубій зазначив: «Я повідомляю, що законопроект, підписаний Президентом, вже надійшов до Ради. Я дав доручення невідкладно зареєструвати його, розмножити та роздати народним депутатам України. Бо ми повинні бачити, за що ми голосуємо. Адже я був здивований та розчарований, коли прочитав законопроект. У тому, що першою законодавчою ініціативою нового Президента України стали закриті партійні списки. Втім, я поставлю на голосування питання про включення обох законопроектів, поданих Президентом».


13:12 Народний депутат Володимир Парасюк взяв слово: «А чого ви боїтесь? Напевне, вас жаба давить, що ви робили за державний бюджет лавки на округах, а тепер ніяк не використаєте це в своїй політичній кар’єрі. Має бути чітка політична приналежність і чітка політична відповідальність. Тому, знищуючи мажоритарку, ми робимо крок уперед. Я ходив до Кабміну 4 роки, просив гроші для добудови школи. Мені сказали: проголосуєш за бюджет, будуть тобі гроші для твоєї школи».


13:10 Віце-спікер Ірина Геращенко озвучила повідомлення від секретаріату, що законопроекти про вибори ще не зареєстровані в Верховній Раді.

«Тому я продовжую нашу дискусію ще на 10 хвилин», — зазначила вона


12:50 Наразі Андрій Парубій надав 20 хвилин на виступ нардепів.

Олексій Гончаренко з фракції БПП з трибуни назвав нинішню ситуацію в Україні «рейдерським захопленням влади».


12:46 Голова фракціі «Народний фронт» Максим Бурбак зазначив, що рішення Президента привели до дестабілізації політичної ситуації в Україні.

«Починати с порушення Конституції політичну кар’єру — трагічний факт для української історії, — зазначив нардеп:— Президент пішов шляхом тотальної конфронтації».


12:41 Юлія Тимошенко у своєму виступі саркастично назвала те, що відбувається зараз в парламенті, «святом Регламенту». Вона підкреслила, що країні необхідні виборчі зміни, бо це основа майбутнього в Україні.

Тимошенко закликала голосувати за виборчу систему без мажоритарки, чим спричинила бурхливу негативну реакцію народних депутатів.


12:37 Фракція «Опозиційний блок» (Вадим Новинський) підтримує законопроект щодо скасування мажоритарки, але зазначає, що вони обіцяли своїм виборцям саме відкриті списки.


12:34 Олег Ляшко виголосив, що Президент топче Конституцію і сьогодні діє, як Янукович.

«Зеленський намагається узурпувати владу в Україні, — зазначив Олег Ляшко: — Це захоплення влади. Де обіцяне нове життя та прозорість?».

Олег Ляшко проти мажоритарки, але він також проти закритих списків.

Олег Ляшко зазначив, що від сьогодні його фракція в опозиції до «узурпатора» Зеленського.


12:30 Фракція «Самопоміч» зірвала справжній шквал овацій і викриків «Ганьба!» вимогою відкрити виборчі списки.

Нардеп Шахов С. від фракції «Воля народу» підкреслив, що мажоритарна система і відкриті списки є необхідними, але за пропорційною системою. Як приклад навів досвід Європи та США, де 100% — мажоритарна система. Законопроект Зеленського закликає не підтримувати


12:22 Депутат з фракції «Відродженнч» Антон Яценко наголосив, що реєструвати в ставити на голосування сьогодні зареєстрований законопроект — порушення Регламенту ВРУ. І група "Відродження" підтримувати його не буде.


12:20 Голова фракції БПП Артур Герасимов зазначив, що його фракція до виборів готова. Проте наголосив, що указ Президента грубо порушує законодавство України. Запропонований Президентом законопроект вважає таким, що лише погіршить ситуацію з виборами в Україні.

«Пропорційна система з закритими списками — це велика корупція, і БПП законопроект підтримувати не буде», — зазначив Герасимов.


11:50 Сьогодні, 22 травня, проходить позачергове пленарне засідання Верховної Ради. У залі засідань зареєструвалися 240 народних депутатів.

Андрій Парубій оголосив засідання відкритим і привітав народних депутатів зі 140-річчям Симона Петлюри.

Також спікер зазначив, що у Президента немає повноважень для розпуску парламенту у нинішній ситуації. Парубій вважає, що указ Президента суперечить Конституції.

У залі лунають оплески та викрики «Ганьба!», думки депутатів розділилися. Деякі депутати планують подати до КСУ, і Андрій Парубій підтримує таку ініціативу.

Протягом 30 хвилин спікер прогнозує реєстрацію законопроекту представником Президента. Наразі триває обговорення головами фракції.


Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Президент Володимир Зеленський офіційно розпустив Раду і призначив вибори на 21 липня.

Також ми писали, що вранці 21 травня в Адміністрації Президента пройшли консультації голів фракцій парламенту і президента України з приводу розпуску Верховної Ради. На зустрічі були присутні новообраний глава держави Володимир Зеленський, голова фракції БПП Артур Герасимов, голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко, голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк, співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік, голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, голова фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський, голова депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко, спікер парламенту Андрій Парубій, перший віце-спікер Ірина Геращенко, віце-спікер Оксана Сироїд, радник президента Андрій Богдан.

На даний момент в списку зареєстрованих присутній лише законопроект №10317 від 22.05.2019 про внесення змін до Закону «Про державні закупівлі» стосовно закупівель під час виборчого процесу

 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду