Вартість нерухомості зростає: що зумовлює підвищення цін

18:57, 4 ноября 2019
У сфері зведення будівель індекс цін за рік зріс на 8,2%.
Вартість нерухомості зростає: що зумовлює підвищення цін
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Індекс цін на будівельно-монтажні роботи в січні-вересні поточного року, порівняно з минулим роком, становить 107,8%. Про це повідомляє Державна служба статистики України.

У повідомленні йдеться, що у сфері зведення будівель індекс цін зріс за рік на 8,2%. У сфері зведення нежитлових будівель зростання відбулося на 6,6%, а в сфері зведення житлових будівель — на 9,8%.

Експерти прогнозують, що вартість нерухомості на первинному ринку зростатиме через підвищення собівартості будівельних робіт і будівельних матеріалів.

Президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір зауважив, що вартість житла має стати одним з головних критеріїв вибору об’єкта для інвестування.

«Якщо потенційний інвестор займається моніторингом цін на ринку — це вже великий плюс. Адже зазвичай просто бачать низьку ціну і біжать купувати, не роздумуючи, хто там і що. Повинна насторожити ціна нижче ринкової. Є головний орієнтир — вартість квадратного метра, яку вираховує Мінрегіон (зараз Міністерство розвитку громад і територій). На початку року був показник 13,8 тис. грн, до якого слід додати витрати на проектування, землю, маркетинг і, до того ж, працювати без прибутку ніхто не буде.

Тому якщо квадратний метр економ-класу коштує, в середньому, близько 18 тисяч гривень, то продаж такого за 14 може бути сумнівним. Це або компанія, яка хоче зібрати гроші і зникнути, або занадто дешеві (а отже неякісні) матеріали, будівельники тощо», — наголошує Кушнір.

Собівартість будівництва постійно зростає. Тільки за останній рік вона зросла на 30%. Будівельно-монтажні роботи також ростуть у ціні. У випадку, якщо долар виросте до 30 гривень, це потягне за собою подорожчання собівартості та вартості робіт, а отже, ціна за квадратний метр також підвищиться.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні розширено державну підтримку програми придбання доступного житла.

Крім того, ми писали, що Зеленський закликав японську компанію інвестувати в українські проекти.

Також відомо, що нерухомість зросте в ціні у листопаді.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва