Фінансування судової влади: до органів державної влади звернулися з відкритими листами

12:27, 6 ноября 2019
Працівники системи правосуддя направили листи Володимиру Зеленському, Олексію Гончаруку, Дмитру Разумкову та іншим посадовцям.
Фінансування судової влади: до органів державної влади звернулися з відкритими листами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Керівники судів, інших органів та установ у системі правосуддя звернулися зі спільними листами до Президента України Зеленського В. О., прем'єр-міністра України Гончарука О. В., Голови Верховної Ради України Разумкова Д. О., міністра фінансів України Маркарової О. С., голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Венедиктової І. В., голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Арістова Ю. Ю. стосовно критичної ситуації, що складеться в системі правосуддя України внаслідок ухвалення Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстраційний №2000) у запропонованій Кабінетом міністрів України редакції. Про це інформує офіційний сайт РСУ.

«Так, Міністерством фінансів України для формування проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» доведено ДСА України граничний обсяг видатків загального фонду державного бюджету в сумі 11 622 144,8  грн та спеціального фонду державного бюджету в сумі 3 млн грн, всього — 14 622 144,8 гривень.

Приріст до бюджетних показників 2019 року становить 509 879,3 грн або 3,6% (плановий рівень інфляції споживчих цін на 2020 рік становить 6%).

Доведені показники не враховують ряд суттєвих факторів, які потребують суттєвих додаткових обсягів бюджетних призначень порівняно з Державним бюджетом України на 2019 рік. Серед них:

  • започаткування роботи щодо заміщення вакантних посад суддів;
  • збільшення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та збільшення кількості прожиткових мінімумів для обрахування суддівської винагороди;
  • започаткування Службою судової охорони своєї діяльності;
  • створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи;
  • збільшення вартості відправлення поштової кореспонденції.

Мінімальна потреба у видатках з урахуванням вказаних та цілого ряду інших факторів, пов’язаних з необхідністю досягнення ефективних результативних показників роботи судової системи відповідно до міжнародних стандартів, становить 24 365 167,2 тис. гривень. Відповідно, рівень задоволення потреби граничними обсягами видатків становить всього 60,0% (найменше за період з 2011 року; так, у 2017 році цей показник становив 79,1%, у 2018 — 77,9%, у 2019 — 69,5%).

Незадоволеною залишається потреба в обсязі 9 746 022,4 грн, у тому числі за такими напрямами:

  • видатки споживання — 7 301 544,7 грн;
  • видатки розвитку — 2 444 477,7 гривень.

Керівники органів у системі правосуддя просять керівників вищих державних органів сприяти вжиттю необхідних заходів для належного фінансового забезпечення органів судової влади відповідно до статті 130 Конституції України», — йдеться у повідомленні.

 Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати внесли зміни до бюджету-2019.

Крім того, Зеновій Холоднюк розповів про фінансове забезпечення судової гілки влади.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області