Потерпілі від насилля зможуть отримати грошову компенсацію, — замміністра юстиції

18:27, 13 декабря 2019
Для підтвердження завданої шкоди потрібно буде надати довідку від судово-медичного експерта і витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Потерпілі від насилля зможуть отримати грошову компенсацію, — замміністра юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Міністерстві юстиції планують створити фонд відшкодування збитків потерпілим від насильницьких злочинів, який повинен почати роботу у 2021 році. Про це повідомив заступник міністра юстиції Олександр Банчук, передає прес-центр Мін’юсту.

«Ми розраховуємо, що в середньому щороку такі виплати отримуватимуть від 10 до 20 тисяч потерпілих від насильницьких злочинів. Якщо людина загинула, то звернутися по компенсацію зможе хтось із її родичів. За надходженнями такий фонд становитиме приблизно 200-300 млн грн на рік. Це мінімальні прорахунки, які робили наші фахівці разом з представниками консультативної місії Європейського Союзу», — зазначив Банчук.

За його словами, виплати фонду не скасовують можливість подання позову під час розгляду кримінальної справи в суді, щоб за заподіяну шкоду платив злочинець. Для підтвердження завданої шкоди потрібно буде надати довідку від судово-медичного експерта і витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заступник міністра наголосив, що питання розміру виплат буде встановлюватись урядом. Також потрібно врахувати надходження до цього фонду, щоб зрозуміти, скільки держава зможе реально виплачувати.

Водночас Банчук зауважив, що існують дві пропозиції щодо ресурсів для наповнення фонду. Перша — це надходження від штрафів по кримінальних і адміністративних справах. Друга — судовий збір від осіб, які судом визнані винним.

«Норми законопроекту виписані таким чином, щоб максимально захистити права потерпілої особи, але водночас зменшити ризики застосування шахрайських схем», — додав заступник міністра.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд призначив чоловіку покарання у вигляді двох місяців арешту за скоєння психологічного насилля. 

Також ми писали, що в Овідіополі Одеської області 36-річного чоловіка засудили через домашнє насильство.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді