Чи потрібно сплачувати податок за аварійну будівлю: роз’яснення ДПС

18:15, 26 декабря 2019
Податківці розповіли, чи передбачено звільнення від оподаткування податком на нерухомість аварійних будівель та чи поширюється воно на будівлі, які мають сільськогосподарське призначення.
Чи потрібно сплачувати податок за аварійну будівлю: роз’яснення ДПС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Підпунктом 266.2.2 ПКУ визначено об’єкти нерухомості, які не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно. Зокрема, до них належить житлова нерухомість, не придатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. Про це повідомляє прес-центр Державної податкової служби.

Таким чином, житловий будинок, визнаний згідно з рішенням органу місцевого самоврядування не придатним для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, не є об’єктом оподаткування.

Натомість, нормами ПКУ не встановлено окремих умов для оподаткування об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають в аварійному стані.

А ось якщо така нежитлова нерухомість має сільськогосподарське призначення, діє звільнення від оподаткування.

Відомо, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Класифікатора, які не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

При цьому до сільськогосподарських товаровиробників належать фізична або юридична особа, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції, переробкою власновиробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДПС підвищила ефективність адміністрування та посилила боротьбу з тіньовим обігом алкоголю.

Крім того, Державна податкова служба зменшила кількість позапланових перевірок майже на третину та більше сконцентрувалась на ризикових платниках.

Також ДПС та СБУ активізують співпрацю у боротьбі з відмиванням грошей.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва