Верховна Рада попередньо схвалила законопроект щодо скасування адвокатської монополії

13:22, 14 января 2020
Законопроектом №1013 пропонується скасувати адвокатську монополію.
Верховна Рада попередньо схвалила законопроект щодо скасування адвокатської монополії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

14 січня Верховна Рада 295 голосами попередньо схвалила законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) №1013. Про це повідомляється на сайті ВР.

Законопроектом пропонується скасувати адвокатську монополію, а саме виключити положення частини четвертої статті 131-2 чинної Конституції України, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

У зв'язку із цим пропонується вилучити:

а) частину п'яту статті 131-2 Конституції України, за якою законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена;

б) підпункт 11 пункту 16-1 Розділу ХV «Перехідні положення», згідно з яким із дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» представництво, відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 Конституції України, виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції  з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції — з 1 січня 2019 року.

Метою запропонованих законопроектом змін є забезпечення права кожного на отримання професійної правничої допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КСУ визнав скасування адвокатської монополії конституційним.

Нагадаємо, що Верховна Рада на своєму сайті опублікувала план роботи на 14-17 січня. Нардепи мають намір внести зміни до законодавства щодо децентралізації влади, вирішити питання зі створенням Фонду розвитку підприємництва, зменшити навантаження на Верховний Суд і відстрочити остаточний перехід на електронний документооборот в парламенті до 1 вересня 2020 року.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва