Суд задовольнив позов Нацбанку проти Коломойського

17:02, 21 января 2020
Господарський суд Львівської області зобов’язав стягнути нерухомість компанії Коломойського  вартістю 100 млн на користь НБУ.
Суд задовольнив позов Нацбанку проти Коломойського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Господарський суд Львівської області у повному обсязі задовольнив позов Національного банку про звернення стягнення на предмет іпотеки, пов’язаного з екс-власником ПриватБанку Ігорем Коломойським, ПАТ «Дніпрометалсервіс». Про це повідомила прес-сужба НБУ.

Зазначається, що у вересні 2014 року компанія надала Національному банку в заставу нежитлове приміщення площею майже 20 тис. кв. м і вартістю більше 100 млн грн в якості забезпечення кредиту рефінансування, що надавався ПриватБанку до націоналізації. Оскільки ПАТ «Дніпрометалсервіс» не виконало взятих на себе зобов’язань майнового поручителя ПриватБанку, Національний банк у травні 2018 року подав до суду з метою стягнення заставного майна.

16 січня 2020 року позовна заява Національного банку була задоволена в повному обсязі.

Як повідомляється, загалом суди вже ухвалили 24 рішення на користь Національного банку про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,36 млрд грн. 18 рішень набрали законної сили, за якими виконавчі документи були надіслані до органів Державної виконавчої служби для примусового виконання.

Крім того, у НБУ інформують, що у 2018 році Національний банк подав 148 позовів проти колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського (фінансового поручителя) та пов’язаних із ним 32 компаній — майнових поручителів. Мета позовів — забезпечити погашення кредитів рефінансування, які Національний банк надав ПриватБанку упродовж 2008–2015 років. Загалом позови спрямовані на погашення заборгованості за п'ятьма кредитними угодами. На сьогодні на різних стадіях судового процесу перебуває ще понад 200 подібних справ не лише щодо ПриватБанку, а й банків, які свого часу були визнані неплатоспроможними та досі не виконали власних зобов’язань за кредитами рефінансування.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала про позов Ігоря Коломойського до Нацбанку, який просить суд визнати недійсною свою поруку за кредитом рефінансування на 4,3 млрд грн, залученим в НБУ. 

Крім того, Господарський суд Києва об'єднав в одне всі п'ять проваджень, відкритих за позовами екс-власника ПриватБанку Ігоря Коломойського до Нацбанку України (НБУ) і ПриватБанку.

Також відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку України, Кабінету міністрів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «ПриватБанк», та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя