Цитата «краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу» не належить експрезиденту Чехії та є фейковою – ЗМІ

11:28, 7 мая 2020
Цю цитату неодноразово повторювали Володимир Зеленський та Руслан Стефанчук, посилаючись на експрезидента Чеської Республіки Вацлава Гавела.
Цитата «краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу» не належить експрезиденту Чехії та є фейковою – ЗМІ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фраза «Краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу» – яку, серед інших, цитують президент Володимир Зеленський та віцеспікер Руслан Стефанчук, – не належить експрезиденту Чеської Республіки Вацлаву Гавелу. Про це повідомляє bihus.info.

Цитата: «Я йшов у Президенти, не маючи політичного досвіду, але мав і маю віру та волю, щоб втілити необхідні зміни. Всім відомі слова Вацлава Гавела: «Краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу». Так, це правда. Ми робимо помилки, багато, але ми готові визнавати їх та виправляти” (Володимир Зеленський, президент України, 4 березня 2020 року).

Цитата: «…до влади прийшли ті, хто справді хоче змін. І мені видається, що мав рацію Вацлав Гавел, який свого часу говорив: «Краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу» (Руслан Стефанчук, віцеспікер Верховної Ради, 20 квітня 2020 року).

Зазначену фразу приписують експрезиденту Чеської Республіки помилково. У чеських джерелах немає інформації про неї.

Задля її перевірки журналісти Bihus.Info звернулися до Бібліотеки Вацлава Гавела в Празі, яка має в розпорядженні найбільш повне зібрання творів, виступів та листів Гавела. Там відповіли, що цієї цитати не знаходять у жодних джерелах, і в цілому «вона не відповідає способу мислення Гавела».

«В нас є зібрання творів в електронному вигляді, але ані пошук за цитатою, ані пошук за різними варіаціями не дають результату. Вірніше, дають: нічого такого Вацлав Гавел не висловлював і не писав», – йдеться у відповіді бібліотеки на запит Bihus.Info.

Повідомляється, що важко відстежити, звідки походить ця фейкова цитата. Вона зустрічається насамперед в українському просторі. Найбільш рання згадка про неї, яку вдалося знайти, – це слова Володимира В’ятровича у 2010 році. Сьогодні він – народний депутат від «Європейської Солідарності», а на той час він був відомий, як історик і колишній керівник Архіву СБУ.

У коментарі ВВС у травні 2010 року Володимир В’ятрович, обстоюючи необхідність люстрації, сказав:

«Як на мене тут золотою фразою є фраза Вацлава Гавела, коли його питали “навіщо ви проводите люстрацію і даєте молодим владу в руки – вони ж нічого не вміють?». Він сказав: «краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу».

Нині на запитання про джерело цієї цитати В’ятрович сказав, що не пригадує, звідки саме її почерпнув.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський закликав МОЗ переглянути медичну реформу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва