Е-звітування політичних партій: як відбувається перехід до онлайн-звітів

19:52, 4 августа 2020
НАЗК запустило в роботу електронний реєстр звітності політичних партій POLITDATA у дослідному режимі.
Е-звітування політичних партій: як відбувається перехід до онлайн-звітів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Від 16 липня у дослідному (тестовому) режимі розпочав роботу електронний реєстр звітності політичних партій POLITDATA. Після проведення навчання для партій реєстр буде введений у промислову експлуатацію, після чого звіти можна буде подавати лише в електронному форматі. Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Як партії звітуватимуть до промислової експлуатації е-реєстру?

Наразі кожні 3 місяці політичні партії надсилають свої звіти до НАЗК одночасно у паперовому та електронному форматах (наприклад, на флешці). Це величезна купа даних, які НАЗК оцифровує, уніфікує, кодує, публікує й аналізує. Як наслідок, процес займає багато часу та потребує багато ресурсів (фінансових та людських), а також ускладнює процес перевірки даних. До того ж, громадянам не зручно користуватися даними у тому форматі, в якому вони мають розміщуватися сьогодні.

Що відбувається зараз?

НАЗК запустило в роботу електронний реєстр звітності політичних партій POLITDATA у дослідному режимі. Це означає, що партії продовжують звітувати як раніше і паралельно активно тестують нову систему. НАЗК щоденно отримує відгуки та пропозиції і продовжує вдосконалювати реєстр, щоб зробити систему максимально зручною до її повноцінного запуску.

Що далі?

За кілька місяців політичні партії зможуть звітувати лише в онлайн-режимі. Це дозволить їм витрачати менше часу та ресурсів на подання звітів. Водночас громадськість отримає зручніший доступ до цих даних, а НАЗК зможе швидше виявляти можливі порушення у звітах.

Раніше «Судово-юридична газета» інформувала про те, як НАЗК та інші державні органи працюють з повідомленнями викривачів.

Також НАЗК пояснило, як зареєструватися на порталі Politdata.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва