Держслужбовців навчатимуть цифрової грамотності: що відомо

10:44, 15 октября 2020
Цифрову грамотність додано до вимог управління організацією роботи та персоналом і до переліку потреб у професійному навчанні (який визначається під час визначення результатів виконання завдань державним службовцем).
Держслужбовців навчатимуть цифрової грамотності: що відомо
thedigital.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд підтримав проєкт постанови КМУ № 940 від 9 жовтня 2020 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», що стосуються питань проходження державної служби, передає пресслужба Мінцифри.

Держслужбовці проходять оцінювання за процедурою, визначеною постановою КМУ від 23 серпня 2017 р. № 640. Після проведення оціночної співбесіди керівником заповнюється форма щодо результатів виконання завдань держслужбовцем, в якій, зокрема, визначаються потреби у професійному навчанні. Відтепер, до компетентностей, які перераховані в зазначеній формі, додано «цифрову грамотність».

Індивідуальна програма складається за результатами оцінювання. Це підтверджує важливість та необхідність цифрової грамотності для ефективного виконання своїх обов’язків держслужбовцями.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що Мінцифри активно працює над створенням проєкту Концепції цифрової грамотності в українському суспільстві для подання та затвердження на рівні Кабміну, а також активно співпрацює з НАДС в питаннях впровадження цифрової грамотності як обов’язкової компетенції для держслужбовців.

Валерія Іонан зазначила, що Мінцифри орієнтується на європейські фреймворки цифрової грамотності DigComp 2.1 та спільно з експертним середовищем адаптує їх до потреб України. На платформі Дія. Цифрова освіта вже має декілька освітніх серіалів із цифрової грамотності для державних службовців. «Після успішного проходження курсів на платформі держслужбовцям нараховуються кредити ЄКТС і вони отримують сертифікати», — додала Валерія Іонан.

«Цифрова грамотність – важлива вимога сьогодення. Особливо це стосується державних службовців, які обов’язково мають володіти сучасними професійними компетентностями. Саме тому, перелік потреб у професійному навчанні для державних службовців розширено компетентністю «Цифрова грамотність». Відповідні пропозиції підтримано на засіданні Уряду та закріплено постановою КМУ № 940 від 9 жовтня 2020 р. І мова йде не просто про вміння користуватися комп’ютером, ноутбуком чи планшетом. А про здатність ефективно використовувати сучасні цифрові технології як в роботі, так і в професійному та особистісному розвитку», — зазначила голова НАДС Наталія Алюшина.

«З огляду на широке використання цифрових технологій в  державній службі, урядовцям необхідні компетенції для належного втілення цифрових змін. Технології стають дедалі складнішими, різноманітнішими та розвиваються швидкими темпами, що вимагає від держслужбовців постійного підвищення рівня власної цифрової компетентності, яка включає в себе не лише вміння використовувати комп’ютерні засоби в професійній діяльності, а й відповідати викликам кібер-ризиків, уникати небезпек в цифровому просторі, зберігати конфіденційні дані, вміти ефективно впроваджувати електронні послуги для громадян та вирішувати проблемні ситуації за допомогою цифрових технологій», — коментує Тетяна Нанаєва, експерт з цифрових навичок Мінцифри, фонду Східна Європа, координатор експертної мережі eSkills Програми EU4Digital в Україні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як саме НАДС пропонує реформувати оплату роботи держслужбовців.

Крім того, в Україні може стартувати експериментальний проект щодо оплати праці держслужбовців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду