Зловживання в енергетиці: завершено розслідування злочинної діяльності службовців «Енергомережі»

14:23, 26 октября 2020
Відкрито матеріали захисту у справі за фактами злочинної діяльності ПрАТ «ХК «Енергомережа» по заволодінню та легалізації коштів підприємств енергетичного сектору.
Зловживання в енергетиці: завершено розслідування злочинної діяльності службовців «Енергомережі»
uwtoday.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП завершили розслідування за підозрою у зловживаннях посадовців ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго» та  ПрАТ «ХК «Енергомережа». 23 жовтня 2020 року чотирьом підозрюваним відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Повідомляє пресслужба НАБУ.

Серед підозрюваних:

  • в.о. голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» (71% акцій належить державі) —  ч. 2 ст. 364 («Зловживання владою або службовим становищем»), ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ч. 3 ст.209 КК України;
  • в.о. голови правління ПАТ «Черкасиобленерго»  — ч. 2 ст. 364 КК України;
  • в.о. генерального директора ПАТ «Запоріжжяобленерго» (60,2% акцій належить державі) — ч .2 ст. 364 КК України;
  • голова правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» — ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України.

Слідство встановило, що підозрювані організували незаконну схему з використанням механізму відступлення права вимоги, переведення боргу, зарахування зустрічних однорідних вимог, в результаті якої заволоділи коштами підприємств з часткою держави понад 50% та великих споживачів електроенергії.

Зокрема, в результаті дії цієї схеми ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго» не отримали 544 млн грн за поставлену електроенергію споживачам, які мали надійти на їхні рахунки зі спеціальним режимом використання та підлягали подальшому пропорційному розподілу з ДП «Енергоринок». Натомість ці кошти перераховували товариствам із ознаками фіктивності. Ще 81 млн грн ПАТ «Черкасиобленерго» позбулося через незаконний механізм запозичення в ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Зазначається, що розслідування фактів НАБУ здійснює з липня 2016 року.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про справу щодо екскерівника «Первомайськвугілля», який підозрюється у розкраданні 14 мільйонів держкоштів. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей