Справа Януковича: суд закликав утриматись від коментування рішення, повний текст якого не оприлюднили

16:10, 17 ноября 2020
Київський апеляційний суд зробив важливу заяву щодо справи.
Справа Януковича: суд закликав утриматись від коментування рішення, повний текст якого не оприлюднили
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Київський апеляційний суд зазначив, що є неприпустимим поширення недостовірної інформації, що створює негативне враження про діяльність суду та маніпулює суспільною думкою, штучно загострюючи ситуацію навколо справ, які мають суспільне значення. Про це йдеться у пресслужбі суду.

«Враховуючи значний суспільний резонанс, який викликаний рішенням Київського апеляційного суду, ухваленим за результатами розгляду апеляційних скарг сторони захисту на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва про застосування відносно підозрюваного Януковича В. Ф. запобіжного заходу у виді тримання під вартою, вважаємо за необхідне звернути увагу громадськості на наступне.

16 листопада 2020 року Київським апеляційним судом частково задоволено апеляційні скарги сторони захисту та скасовано ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 12 травня 2020 року, якою задоволено клопотання слідчого Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань про обрання запобіжного заходу до підозрюваного Януковича В. Ф. у виді тримання під вартою та призначено новий розгляд клопотання слідчого у суді першої інстанції.

У відповідності до положень частини 2 статті 376 КПК України суд обмежився складанням і оголошенням резолютивної частини судового рішення.

Проголошення повного тексту ухвали суду апеляційної інстанції із зазначенням мотивів, з яких суд апеляційної інстанції виходив при постановленні ухвали і положення закону, якими він керувався, а також які статті закону порушено слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва та в чому полягали ці порушення, призначено на 20 листопада 2020 року о 10 год. 00 хв.

Наполегливо просимо утриматись від суджень щодо мотивів прийнятого рішення до проголошення повного тексту ухвали Київського апеляційного суду, у якій міститимуться обґрунтовані та вмотивовані причини прийнятого рішення.

Разом з тим, вважаємо беззмістовними звинувачення у тому, що Київський апеляційний суд сприяє уникненню колишнім Президентом України кримінальної відповідальності, зважаючи на нещодавнє рішення Київського апеляційного суду, яким залишено без змін вирок Оболонського районного суду міста Києва про визнання Януковича В. Ф винуватим у вчиненні тяжких і особливо тяжких злочинів, за які останньому призначено покарання за сукупністю злочинів у виді реального позбавлення волі.

Київський апеляційний суд, поважаючи право кожного на свободу висловлювань, вважає неприпустимим поширення недостовірної інформації, що створює негативне враження про діяльність суду та маніпулює суспільною думкою, штучно загострюючи ситуацію навколо справ, які мають суспільне значення», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд остаточно відмовив Януковичу в позові про честь і гідність. 

Додамо, 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винуватим у державній зраді й пособництві у веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді