Перенесення вихідних днів на свята: у Держпраці пояснили, як це вплине на тривалість відпустки

19:50, 20 декабря 2020
На період свят часто припадають відпустки працівників. Як правильно поєднувати дні відпочинку та коли виходити на роботу.
Перенесення вихідних днів на свята: у Держпраці пояснили, як це вплине на тривалість відпустки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Традиційно у зв'язку із новорічно-різдвяними святами Кабмін видав свої рекомендації щодо перенесення робочих днів. Так, у 2021 році керівники підприємств, установ та організацій, у яких встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, зможуть перенести робочі дні з:

  • п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;
  • понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;
  • п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

У грудні 2020 року перенесення робочих днів не буде. Проте 25 грудня - це офіційний святковий і неробочий день (Різдво Христове).

Управління Держпраці у Кіровоградській області пояснює, що зазначене розпорядження Кабміну має рекомендаційний характер, тому відповідне рішення приймається роботодавцем самостійно. А всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися по зміненому у зв’язку з перенесенням робочих днів графіку роботи підприємства.

Як визначити тривалість відпустки, якщо на її період припали робочі дні, що переносяться, та як це впливає на день виходу на роботу після відпустки (чи подовжується її тривалість).

Оскільки щорічна відпустка надається в календарних днях, то її тривалість, наприклад для працівників, яким вона надана буде в січня 2021 року, не змінюється від того, що 8 січня 2021 року буде вихідним днем. Адже до тривалості щорічної відпустки не враховують, згідно зі ст. 78-1 КЗпП України, лише святкові й неробочі дні, визначені ст. 73 КЗпП України (1 січня — Новий рік, 7 січня — Різдво Христове), а решту вихідних днів за графіком роботи враховують.

Отже, якщо щорічна відпустка працівника закінчується 15 січня, то субота, 16 січня для нього буде робочим днем, як і для решти працівників підприємства.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чи може надаватися відпустка працівнику-студенту для написання дипломного проєкту.

Також відомо, чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України