Стало відомо, чи може надаватися відпустка працівнику-студенту для написання дипломного проекту

20:59, 11 декабря 2020
Протягом десяти навчальних місяців перед початком виконання дипломного проекту може бути надано додатково ще один–два вільних від роботи дні на тиждень без збереження зарплати.
Стало відомо, чи може надаватися відпустка працівнику-студенту для написання дипломного проекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Держпраці у Миколаївській області роз’яснює, яким чином працюючий студент, який здобуває ступінь бакалавра, навчаючись на денній формі навчання в університеті, та водночас працює на умовах повного робочого дня за графіком – день/ніч/день відпочинку/вихідний, за програмою навчання університету якого настає час для виконання дипломного проєкту (складання державних іспитів) може реалізувати право на вільний та оплачуваний від роботи день для підготовки до занять.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 КЗпП встановлено, що працівникам, які навчаються на останніх курсах вищих навчальних закладів, протягом десяти навчальних місяців перед початком виконання дипломного проєкту (роботи) або складання державних іспитів надається щотижнево при шестиденному робочому тижні один вільний від роботи день для підготовки до занять з оплатою його в розмірі 50 відсотків одержуваної заробітної плати, але не нижче мінімального розміру заробітної плати.

Відповідно до ч. 2 ст. 218 КЗпП при п’ятиденному робочому тижні кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни за умови збереження загальної кількості вільних від роботи годин.

Вочевидь, не лише при п’ятиденному робочому тижні, але й при підсумованому обліку робочого часу, за яким працює студент, він маєте право на вільний від роботи день для підготовки до занять з оплатою його в розмірі 50 відсотків одержуваної заробітної плати, але не нижче мінімального розміру заробітної плати, але за умови, щоб загальна кількість робочих годин, протягом яких звільняється від роботи працюючий студент, залишалася незмінною.

Окремо звертаємо увагу на те, що відповідно до ч. 3 ст. 218 КЗпП протягом десяти навчальних місяців перед початком виконання дипломного проєкту (роботи) або складання державних іспитів працівникам, за їх бажанням, може бути надано додатково ще один–два вільних від роботи дні на тиждень без збереження заробітної плати.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як переслати звільненому працівнику трудову книжку.

Також відомо, чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва