Офіс Генпрокурора передасть Гаазі дані про обстріли РФ цивільних об’єктів на Луганщині

16:00, 9 марта 2021
Лише за останній рік задокументовано 655 обстрілів з тимчасово окупованої території Луганської області, внаслідок яких пошкоджено 22 об’єкти цивільної інфраструктури, поранено 3 цивільних громадян та один загинув.
Офіс Генпрокурора передасть Гаазі дані про обстріли РФ цивільних об’єктів на Луганщині
Джерело фото: Рубрика
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс генерального прокурора підготував для передачі Міжнародному кримінальному суду дані про заборонені Женевською конвенцією обстріли російськими окупаційними військами цивільних об’єктів на території Луганської області. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

«Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов підписав чергове інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права з боку представників окупаційних адміністрацій РФ на території Луганської області», – йдеться у повідомленні ОГПУ.

В Офісі генпрокурора зазначили, що звернення містить інформацію про систематичне застосування Росією та підконтрольними їй бойовиками озброєння невибіркової дії з непрогнозованими наслідками ураження, а також обстріли цивільних об’єктів.

«Йдеться про артилерійські обстріли лікарень, житлових будинків, об’єктів газо-, водо-, електропостачання, тобто тієї інфраструктури, що не використовується у військових цілях, а, отже, заборонені Женевською конвенцією 1949 року», — зазначають у пресцентрі.

Загалом у повідомленні міститься інформація про 34 факти здійснених окупантами невибіркових обстрілів, які призвели до численних ушкоджень водогонів, гідротехнічних споруд, виробничих будівель та обладнання, перерв у водопостачанні та електроживленні у селищах Новотошківське, Вовчоярівка, Лоскутівка, Підлісне, Тошківка, Світличне, міст Гірське, Золоте та Попасна. Загальна кількість населення цих населених пунктів сягає понад 40 тисяч людей.

За словами генпрокуратури, у кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом на Донбасі, встановлено понад 4,2 тисячі потерпілих, з яких понад 90% – фізичні особи. При цьому тілесні ушкодження через обстріли бойовиків отримали 328 цивільних, а 197 людей загинули.

Інформаційне повідомлення для Міжнародного кримінального суду підготували Луганська обласна прокуратура спільно з Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» та представниками Департаменту ОГПУ щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, на основі моніторингових візитів правозахисників у зону збройного конфлікту, інтерв’ю з постраждалими та матеріалів кримінальних проваджень.

Крім того, «Судово-юридична газета» писала про справи Майдану: Суд дозволив спеціальне досудове розслідування стосовно екскерівника міліції Києва.

А також про те, що ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора щодо втручання в діяльність судді з Донеччини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва