650 справ про домашнє насильство передано до суду цьогоріч, – Венедіктова

14:25, 9 апреля 2021
В Україні за перші 2 місяці цього року правоохоронці зареєстрували понад 1000 правопорушень щодо домашнього насильства, до суду цьогоріч направлено більше ніж 600 справ щодо цього.
650 справ про домашнє насильство передано до суду цьогоріч, – Венедіктова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як передає Укрінформ, про це у своєму відеозверненні у зв'язку з оголошенням протидії домашньому насиллю та пріоритетом роботи прокуратури на 2021 рік заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Інформує пресслужба ОГП.

«Тільки за січень-березень цього року зареєстровано понад 1000 таких кримінальних правопорушень, до суду вже передані більше 650», - повідомила вона.

Як зазначила Венедіктова, торік у ЄРДР загалом було зареєстровано близько 3 тис. правопорушень щодо домашнього насильства, майже 2000 з них направлені до суду з обвинувальними актами. Зокрема, за її інформацією, торік було вчинено злочини, пов’язані з насильством у сім’ї, щодо 199 дітей.

Генпрокурорка повідомила, що серед завдань прокурорів – ефективно представляти публічне обвинувачення в судах у таких справах.

Венедіктова розповіла про випадок, коли днями окружна прокуратура Івано-Франківська довела в суді вину місцевого мешканця у вчиненні домашнього насильства та тяжких тілесних ушкоджень.

Зокрема, 63-річний чоловік, вже був раніше судимий за нанесення побиття своїй співмешканці, однак продовжив знущатися над нею, і суд призначив йому 5 років позбавлення волі.

«Загалом за минулий рік за ст. 126-1 Кримінального кодексу України засуджено 778 осіб», - повідомила Венедіктова.

Вона уточнила, що в Офісі генпрокурора планують впроваджувати спеціалізацію прокурорів у кримінальних провадженнях цієї категорії, для чого розробляються стандарти роботи з орієнтацією на кращі практики застосування закону та буде проведено необхідне навчання.

«Також ми розпочали більш тісну взаємодію прокурорів із громадськими організаціями, які опікуються питаннями протидії ґендерно-зумовленому і домашньому насильству. Офісом Генерального прокурора вже витребувано для вивчення 4 кримінальних проваджень, на важливість яких звернули увагу представники громадянського суспільства. У рамках нашого стратегічного пріоритету «Відкрита прокуратура», ми створюємо секторальні робочі групи, в яких регулярно працюватимемо з профільними організаціями», - заявила вона.

Венедіктова наголосила, що її принципова позиція – подбати, щоб у 2021 році роль прокурора у захисті від домашнього та ґендерно-зумовленого насильства стала більш відчутною.

«Насильству немає виправдання, домашньому тим більше. Це не сімейна справа, не спосіб виховання, не специфічний вияв любові. Це злочин, про нього треба заявляти, бо може бути запізно», - зазначила вона.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд розглянув справи відносно двох сестер, які звинувачували одна одну в домашньому насильстві.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду