Венедіктова розповіла, що зміниться з прийняттям закону про заочне досудове розслідування

10:59, 27 апреля 2021
Генпрокурор Ірина Венедіктова сподівається, що Верховна Рада під час позачергового засідання 27 квітня ухвалить цей законопроект.
Венедіктова розповіла, що зміниться з прийняттям закону про заочне досудове розслідування
Джерело фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Facebook зазначила, що Верховна Рада 27 квітня може прийняти у другому читанні законопроект № 2164 про заочне досудове розслідування.

Заочне засудження стосуватиметься тільки тих, хто переховуються від слідства. Це зокрема підозрювані у "справах Майдану", у державній зраді, дезертирстві і топ-корупціонери.

"У Парламенті нарешті може бути прийнятий закон про так звану «заочку» – це доля справ Майдану і воєнних та корупційних злочинів.

 Довгоочікуваний всією правоохоронною системою і громадськістю проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування виносять на друге читання в зал.

 Роз’яснили разом із головою правоохоронного комітету ВР Денисом Монастирським, як законопроект № 2164 реанімує заочне кримінальне переслідування.

 Перш за все, він дасть слідчим і суду можливість забезпечити, врешті-решт, проголошену ще на початку 2014 року невідворотність покарання осіб винних у злочинах проти Майдану та осіб, які зрадили інтереси України. Цього року ми запланували завершити слідство в основних справах Майдану і цей закон дозволить нам здійснити певний прорив.

Закон відкриє можливість здійснювати заочне кримінальне переслідування не лише осіб, яких оголошено у міжнародний розшук, а, що найголовніше, осіб, стосовно яких існують достатні підстави вважати, що вони виїхали та або перебувають на тимчасово окупованій території України чи на території держави, визнаної Верховною Радою України державою – агресором.

Повістки про виклик таких осіб, у разі неможливості їх вручення, дозволяється публікувати в державних засобах масової інформації та на офіційному вебсайті Офісу Генерального прокурора. Проектом закону вносяться зміни до 14 статей КПК України.

До речі, Офіс Генерального прокурора пропонував не обмежуватися окупованими територіями та РФ. Ми просили, щоб були всі юрисдикції: Монако і Ніцца лазурні, Альбіон туманний, Маямі сонячне, щоб все було. Коли ми говоримо про топ-корупцію, то ми знаємо, що є чимало місць, де можна пошукати злочинців.

Також проектом доповнено перелік злочинів, за вчинення яких допускатиметься заочне кримінальне переслідування. Серед них злочини проти основ національної безпеки України, проти громадської безпеки, проти життя та здоров’я особи, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також, пов’язані із зловживанням владою чи легалізацією (відмиванням) майна, одержаного злочинним шляхом.

Прийняття законопроекту № 2164 дозволить також провести спеціальне досудове розслідування та передати обвинувальні акти до суду для проведення заочного судового розгляду в кримінальних провадженнях, які стосуються російської агресії. Зокрема, щодо російських генералів, ватажків та учасників підконтрольних РФ терористичних організацій і незаконних збройних формувань, щодо тих, хто влаштував на окупованих територіях незаконні в’язниці та катівні.

Ми сподіваємося, що суспільство та народні депутати підтримають проект Закону, а Президент його підпише, щоб жодна особа, яка вчинила тяжкі та зухвалі злочини на території України, не уникла відповідальності не залежно від того, де вона переховується", — повідомила Генпрокурор.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що правоохоронний комітет переглянув свій висновок до законопроекту про заочне досудове розслідування та вніс до нього поправки. 

Також ми повідомляли, що не так було із законопроектом про спеціальне досудове розслідування і чому Комітету довелося переглянути власний висновок. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді